МОСВ и МРРБ излязоха с план от Бургас за водата: Целта е никой да не разбере, че е имало суша

  • 01 Дек 2020
Това заяви министърът на околната среда Емил Димитров след съвещание, проведено в Областна управа в Бургас. На него присъстваха зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Варна Иван Портних, шефът на ВиК Бургас Ганчо Тенев и др. „Всички в залата бяха готови за съдействие, така че проблемът да бъде решен”, каза министър Димитров. По негови думи решението, което трябва да преведат в изпълнение е максимално бързо да направят връзките между язовирите Порой и Ахелой, да заявят количества и догодина никой в Бургаски регион да не разбере, че сме имали три години безводие и климатични проблеми. „За целта сме направили план с г-н Нанков, кметовете на Бургас и Варна и областните управители. Вчера разписах графика с известни ограничения. Варна образно казано ще се лиши малко от вода от Камчия, за да прояви солидарност с Бургас. Ще резервираме вода в Порой, която да стигне за още няколко месеца, и ще преведем в изправност язовир Ахелой. За целта ще направим предложение до Министерски съвет двата язовира да преминат на разпореждане на областния управител, защото тогава ще е по-евтина водата. ВиК Бургас единствено може за този кратък срок да реагира. Дали сме срок до 20-ти февруари, имат указания как да ремонтират стена, кулата, съоръжения, как да се набавят тръби. Искаме и след 50 години като минеш тръбите да са хубави. Най-голямата трудност ще падне върху инж. Ганчо Тенев. Нямаме друг избор освен тези два язовира”, каза Ревизоро. Министърът на околната среда даде ясно и за земеделците. „Задачите, които премиерът възложи бяха следните: Тази година дадохте вода на всички, догодина трябва да е на 100% на всички в областта на земеделието. Предложихме няколко варианта. Единият засягаше топлоцентралите, той забрани. Каза – не искам да има повече въглища и дим за решението на проблема. Предложихме му втори вариант, който утре ще обобщя в доклад. Намерили сме механизъм, по който всички земеделци – Попово, Шумен и Пловдивското поле ще получат на 100%, тази година успяхме на 75%. Изискването е догодина всички земеделци да получат вода на 100% и да няма водна криза в България”, каза Емил Димитров. Зам.-министър Нанков допълни, че на първо място по приоритетност стои осигуряването на питейна вода за хората. „Това е най-важното, което трябва да решим във всички общини в страната. Конкретно за казуса в Бургас това са стъпките, които ще предприемем. Според решението на министерски съвет принципал остава Напоителни системи, учредяваме право на община Бургас. Най-удачното е да се прехвърли собствеността на ВиК асоциацията, с която ВиК има договор за стопанисване, управление и поддръжка на съоръженията в Бургас. Имаме гарантирано финансиране на проекта и сме разчертали графиците за свързване на двата язовира към водопреносната система на Бургас”, каза Нанков.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 37
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 71
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 45
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 80
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 75
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.