« декември 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

МОСВ и МРРБ излязоха с план от Бургас за водата: Целта е никой да не разбере, че е имало суша

 • 01 Дек 2020
Това заяви министърът на околната среда Емил Димитров след съвещание, проведено в Областна управа в Бургас. На него присъстваха зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Варна Иван Портних, шефът на ВиК Бургас Ганчо Тенев и др. „Всички в залата бяха готови за съдействие, така че проблемът да бъде решен”, каза министър Димитров. По негови думи решението, което трябва да преведат в изпълнение е максимално бързо да направят връзките между язовирите Порой и Ахелой, да заявят количества и догодина никой в Бургаски регион да не разбере, че сме имали три години безводие и климатични проблеми. „За целта сме направили план с г-н Нанков, кметовете на Бургас и Варна и областните управители. Вчера разписах графика с известни ограничения. Варна образно казано ще се лиши малко от вода от Камчия, за да прояви солидарност с Бургас. Ще резервираме вода в Порой, която да стигне за още няколко месеца, и ще преведем в изправност язовир Ахелой. За целта ще направим предложение до Министерски съвет двата язовира да преминат на разпореждане на областния управител, защото тогава ще е по-евтина водата. ВиК Бургас единствено може за този кратък срок да реагира. Дали сме срок до 20-ти февруари, имат указания как да ремонтират стена, кулата, съоръжения, как да се набавят тръби. Искаме и след 50 години като минеш тръбите да са хубави. Най-голямата трудност ще падне върху инж. Ганчо Тенев. Нямаме друг избор освен тези два язовира”, каза Ревизоро. Министърът на околната среда даде ясно и за земеделците. „Задачите, които премиерът възложи бяха следните: Тази година дадохте вода на всички, догодина трябва да е на 100% на всички в областта на земеделието. Предложихме няколко варианта. Единият засягаше топлоцентралите, той забрани. Каза – не искам да има повече въглища и дим за решението на проблема. Предложихме му втори вариант, който утре ще обобщя в доклад. Намерили сме механизъм, по който всички земеделци – Попово, Шумен и Пловдивското поле ще получат на 100%, тази година успяхме на 75%. Изискването е догодина всички земеделци да получат вода на 100% и да няма водна криза в България”, каза Емил Димитров. Зам.-министър Нанков допълни, че на първо място по приоритетност стои осигуряването на питейна вода за хората. „Това е най-важното, което трябва да решим във всички общини в страната. Конкретно за казуса в Бургас това са стъпките, които ще предприемем. Според решението на министерски съвет принципал остава Напоителни системи, учредяваме право на община Бургас. Най-удачното е да се прехвърли собствеността на ВиК асоциацията, с която ВиК има договор за стопанисване, управление и поддръжка на съоръженията в Бургас. Имаме гарантирано финансиране на проекта и сме разчертали графиците за свързване на двата язовира към водопреносната система на Бургас”, каза Нанков.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Спортни събития на Никулден

 • 02 Дек 2021
 • 56
Наред с богатата културна програма, Бургас винаги посреща своя празник Никулден с поредица спортни събития. Така ще е и този декември. Движението и спортът са неразделна част от здравословния начин на живот и помагат на хората да остаряват красиво. Така че намирайте време да ги практикувате!

Балетната класика „Жизел“ в бургаската опера

 • 02 Дек 2021
 • 64
Първото събитие в програмата за декември на Държавна опера – Бургас е балетната класика „Жизел“ по музика на Адолф Адам, считана за един от най-романтичните балетни произведения, ще представи отново на бургаска сцена новия прочит на красивата любовна история – постановка и режисура на Галина Калчева, която е и репетитор на балетната трупа на Държавна опера – Бургас.

Коледен календар на „Бургас харесва младите“

 • 02 Дек 2021
 • 60
Отборът на информационния портал „Бургас харесва младите“ към Община Бургас ви предлага да се включите в едно вълнуващо празнично събитие.

Допълнително пари за безплатен транспорт на децата и учениците отпускат на общините

 • 01 Дек 2021
 • 176
Правителството отпусна допълнително по бюджетите на общините 2 356 534 лв. за 2021 г. за компенсиране на безплатния транспорт на деца и ученици.

Новият български филм „Спекуланти“ с първа прожекция в Бургас

 • 01 Дек 2021
 • 135
Определян като „първия български финансов трилър“, новият филм „Спекуланти“ ще бъде представен за първи път в Бургас с две прожекции – от 17:30 и 20:00 ч., на 04.12.2021 г. (събота), в зала „Тончо Русев“ на НХК.