Можем да следим нивото на язовир "Камчия" на сайта на общината

Тя е достъпна в страницата на Община Бургас на адрес: https://www.moew.government.bg/bg/prescentur/upravlenie-na-vodite/dneven-byuletin/ Данните се предоставят от Министерството на околната среда и водите и се обновяват ежедневно. В тях се посочва наличният обем на язовирите, както приходът и разходът на вода за денонощие. Междувременно още при първите данни за спадане на нивото на питейните язовири кметът Димитър Николов изпрати писмо до министър - председателя, в което иска да бъдат осигурени резервни количества за водоснабдяване на Бургаска област и Южното Черноморие от язовирите "Ахелой" и "Порой". За да не се допусне кризисна ситуация с въвеждането на режим на водата, е необходимо да започне спешно проучване, проектиране и изграждане на водоснабдителни съоръжения към язовирите "Ахелой" и "Порой". Това ще позволи те да бъдат използвани за питейно - битови нужди. За да не се допусне кризисна ситуация с въвеждането на режим на водата, е необходимо да започне спешно проучване, проектиране и изграждане на водоснабдителни съоръжения към язовирите "Ахелой" и "Порой". Това ще позволи те да бъдат използвани за питейно - битови нужди. За да бъдат извършени тези дейности, Министерският съвет трябва да промени статута на двата язовира от поливни в язовири за питейна вода. Кметът Николов е изпратил писма също до министъра на околната среда и водите и до председателя на Комисията по екология към Народното събрание да бъдат взети необходимите мерки за предотвратяване на криза с водоснабдяването на Бургаски регион. Община Бургас също е предприела мерки за пестене на водата от водоснабдителната система. В момента се провеждат процедури за изграждането на три източника за подпочвена вода, която да се използва за напояване и други дейности. Едното място за добив на подпочвена вода се намира при Терминал "Славейков", а другите две са при кръговото на бул. "Стефан Стамболов" с ул. "Транспортна" и в парк "Света Троица" в комплекс "Славейков". На тези точки вече са направени хидро-геоложки проучвания и през следващата година ще бъдат изградени съоръжения за добив на подпочвена вода. Към този момент Бургас и регионът се захранват от язовирите "Камчия", "Ясна поляна", "Ново Паничарево" и Водохващането на р. Зелениковска. Те осигуряват необходимия воден ресурс за водоснабдяване на Централното и Южното Черноморие в нормално валежни години.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 9
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 115
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 102
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 99
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 107
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.