Бургас си връща „Модерен театър“ в бившето кино „Смирненски“

  • 01 Окт 2020
Мястото ще е много неща - клуб, музика на живо, кафе-театър, тематични партита, литературни вечери, ще приюти Фестивалът „Синелибри“. Откриването ще е на 3 октомври с Pre-Opening Retro Party. Новата сцена „Модерен театър“ е идея на организаторите на бъдещите „Зимни джаз вечери“ Маргарита Манова и Маруся Русева. Освен кино и концерти, там ще бъдат представяни още премиерни книги и театрални постановки, обявиха те. „Зимни джаз вечери“ ще ни предложат група “Фънкалеро” на Васил Спасов, а сред останалите известни имена са Ангел Заберски, Антони Дончев и Лили Илиева. Бургаските меломани ще видят и младите таланти от Red Light District Project с нежния вокал на Дара Донева. Милица Гладнишка и компания ще дадат старт на лайфовете на 10 октомври. Програмата на фестивала “Синелибри” в “Модерен театър” стартира на 22 октомври. Кино „Христо Смирненски“ отваря врати през 1927 г. под името „Модерен театър“. За целта през 1913 година Александър Йорданов влиза в съдружие с известната бургаска фамилия Хаджипетрови и заедно поставят основите на сграда, която да подслони новото кино. Изпълнението на проекта е възложено на известния италиански архитект Рикардо Тоскани, чието дело са множество сгради в центъра на града. Киносалонът побирал приблизително 500 човека, а за това как зрителите са приемали „Модерен театър“ свидетелстват материали в тогавашната преса, според които след представленията много доброволци оставали да изчистят и подредят салона. В началото на съществуването си „Модерен театър“ има по една прожекция два-три дни в седмицата и само в неделя по две, но малко по-късно започва ежедневен режим на работа с двойна програма. След 9-ти септември 1944 година кино „Модерен театър“ е преименувано на кино „Христо Смирненски“.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургаски младежи с интересна акция за Часа на Земята, Общината ще ги подкрепи

  • 19 Мар 2024
  • 100
Община Бургас ще съдейства на активните младежи, които се обърнаха към нея с искане за съдействие да организират събитие, посветено на Часа на Земята.

Интересните събития в Библиотеката тази седмица започват със среща с Енчо Керязов

  • 19 Мар 2024
  • 82
Тази сряда, 20 март, от 11.30 часа в Училище подкаст в Библиотеката гостува световноизвестният цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов. Той ще разкаже за сбъдването на мечтите и как избираш какъв да станеш. Събитието се организира със съдействието на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов".

Тази седмица Белодробната болница в Бургас провежда безплатен скрининг за риск от туберкулоза

  • 19 Мар 2024
  • 84
Под мотото "Да! Ние можем да спрем туберкулозата!" и по повод Световния ден за борба с болестта - 24 март, СБАЛПФЗ - Белодробна болница - Бургас организира Седмица на отворените врати. Тя ще се проведе в периода 19 – 22 март.

Бургас отбелязва Тодоровден с атрактивни конни надскачания

  • 19 Мар 2024
  • 101
За поредна година празникът Тодоровден ще събере елитни коне и състезатели от Клуб по конен спорт „Кан Крум“- Бургас, които ще се включат в традиционните кушии.