Бургас си връща „Модерен театър“ в бившето кино „Смирненски“

Мястото ще е много неща - клуб, музика на живо, кафе-театър, тематични партита, литературни вечери, ще приюти Фестивалът „Синелибри“. Откриването ще е на 3 октомври с Pre-Opening Retro Party. Новата сцена „Модерен театър“ е идея на организаторите на бъдещите „Зимни джаз вечери“ Маргарита Манова и Маруся Русева. Освен кино и концерти, там ще бъдат представяни още премиерни книги и театрални постановки, обявиха те. „Зимни джаз вечери“ ще ни предложат група “Фънкалеро” на Васил Спасов, а сред останалите известни имена са Ангел Заберски, Антони Дончев и Лили Илиева. Бургаските меломани ще видят и младите таланти от Red Light District Project с нежния вокал на Дара Донева. Милица Гладнишка и компания ще дадат старт на лайфовете на 10 октомври. Програмата на фестивала “Синелибри” в “Модерен театър” стартира на 22 октомври. Кино „Христо Смирненски“ отваря врати през 1927 г. под името „Модерен театър“. За целта през 1913 година Александър Йорданов влиза в съдружие с известната бургаска фамилия Хаджипетрови и заедно поставят основите на сграда, която да подслони новото кино. Изпълнението на проекта е възложено на известния италиански архитект Рикардо Тоскани, чието дело са множество сгради в центъра на града. Киносалонът побирал приблизително 500 човека, а за това как зрителите са приемали „Модерен театър“ свидетелстват материали в тогавашната преса, според които след представленията много доброволци оставали да изчистят и подредят салона. В началото на съществуването си „Модерен театър“ има по една прожекция два-три дни в седмицата и само в неделя по две, но малко по-късно започва ежедневен режим на работа с двойна програма. След 9-ти септември 1944 година кино „Модерен театър“ е преименувано на кино „Христо Смирненски“.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Увеличават от 250 на 300 лв. помощта за учениците от 1-ви и 8-ми клас

  • 22 Окт 2020
  • 185
Това обяви във Велико Търново социалният министър Деница Сачева.

Бургазлии оглавиха Камарата на архитектите в България

  • 22 Окт 2020
  • 174
Преди броени дни се проведе Двадесето редовно отчетно-изборно Общо събрание на Камарата на архитектите в България, където Бургаската колегия постигна исторически успех и признание.

Общината премахна две нерегламентирани сметища

  • 22 Окт 2020
  • 184
Те са образувани в района на Солниците край пътя за квартал "Сарафово".

Българите в Германия могат да я напускат с изтекли лични документи до края на годината

  • 22 Окт 2020
  • 169
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Две мюсюлманки намушкани в Париж

  • 21 Окт 2020
  • 262
Две мюсюлманки бяха намушкани под Айфеловата кула. Това се случва на фона на нарастващото напрежение в Париж след убийството на учител миналата седмица.