Филмите „Разстоянието между мен и мен" и „Процесът" можете да гледате днес във „Флората"

Четири много различни, но изключително впечатляващи филми са включени в програмата на Международния фестивал за документален и исторически филм DOCK International Documentary Historical Film Festival днес. В Казиното в 16.30 часа и 17.15 часа ще бъдат представени филмите "Възможни разстояния" и "Северна Корея в епохата на Чучхе". Специално внимание заслужава амбициозният кино проект "Разстоянието между мен и мен" на румънската еврейска авангардна поетеса, музикант, визуален артист и фатална жена - Нина Касиан. Тя ни пренася от убежището си в подземния комунистически свят по време на фашизма в 70-те години на миналия век, когато се сблъсква с режима на Чаушеску, който през 1985 г. я изпраща в принудително изгнание в Ню Йорк.Образът й е пресъздаден благодарение на индивидуалната памет и официалните архиви. Режисьор е Мона Никоара, година. Филмът ще бъде показан от 18.00 часа в ЕЦ"Флора". От 19.30 часа пак там ще бъде представен филма на Сергей Лозница- "Процесът". Той разказва за голямата чистка в Съветския съюз в периода между 1936 и 1938 г..Тогава Сталин екзекутира или изпраща в лагерите над един милион души. Използвайки действителни кадри от този процес, режисьорът Сергей Лозница пресъздава автентично тоталитарната същност на онази епоха. Филмът има отношение и към днешното време, оцветено от "алтернативни факти" и манипулиране на медиите. Международният фестивал за документално и историческо кино се провежда за трети път. Община Бургас подкрепя събитието.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Увеличават от 250 на 300 лв. помощта за учениците от 1-ви и 8-ми клас

  • 22 Окт 2020
  • 185
Това обяви във Велико Търново социалният министър Деница Сачева.

Бургазлии оглавиха Камарата на архитектите в България

  • 22 Окт 2020
  • 174
Преди броени дни се проведе Двадесето редовно отчетно-изборно Общо събрание на Камарата на архитектите в България, където Бургаската колегия постигна исторически успех и признание.

Общината премахна две нерегламентирани сметища

  • 22 Окт 2020
  • 184
Те са образувани в района на Солниците край пътя за квартал "Сарафово".

Българите в Германия могат да я напускат с изтекли лични документи до края на годината

  • 22 Окт 2020
  • 169
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Две мюсюлманки намушкани в Париж

  • 21 Окт 2020
  • 262
Две мюсюлманки бяха намушкани под Айфеловата кула. Това се случва на фона на нарастващото напрежение в Париж след убийството на учител миналата седмица.