Над 200 ученици от Търговската гимназия ще запалят факела на познанието днес

Над 200 ученици от всички класове, ръководството и учителите на Търговската гимназия в Бургас ще се включат във факелно шествие по повод 1 ноември - Ден на народните будители. Младежи и преподаватели ще тръгнат точно в 17.30 часа от КЦ "Морско казино" по ул. "Богориди", с отправна точка - Община Бургас. Финалът на шествието ще отбележи поетична постановка от 18.00 часа на площад "Атанас Сиреков". Спектакълът ще бъде изпълнен от младежите от театрална школа "Валери и приятели". "Идеята ни е да възродим традициите и да покажем на обществеността, че нас ни има, че ние, съвременните наследници на будителите, създавайки бъдещите будители, искаме да бъдем тази искра от Факела, която да разпали в душите на народа - уважение, респект и преклонение", това сподели директорът на Търговската гимназия Павел Чепов. Празничният ден ще започне с раздаване на "късметчета" с мъдри мисли на български просветители в градския транспорт. "Късметите" ще раздават доброволци към Младежки културен център в часовете от 08.00 до 10.00 и от 17.00 до 18.30 часа. На празника на будителите градската библиотека "Пейо Яворов" отваря широко врати от 08.00 до 17.00 часа. Точно в 18.00 часа в Дома на писателя ще започне премиерата "Юлия Огнянова - автопортрет за разпознаване" - биографична книга за великата българска режисьорка. Всички прояви са част от културната програма на Община Бургас, посветена на 1 ноември - Ден на народните будители. Входът е свободен.    

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 78
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 83
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 74
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 112
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 80
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.