70 осмокласници в три паралелки прекрачиха прага на Морското училище

  • 15 Сеп 2020
За пръв път от много години са сформирани три паралелки - "Корабоводене" с 25 ученици, "Корабни машини и механизми /КММ/" с 19 ученици и "Митническа и данъчна администрация" с 25 ученици. Заради COVID обстановката, на тържеството по случай откриването на учебната 2020/2021 година присъстваха само учениците от осмите класове. Останалите възпитаници на Морското училище влязоха в класните си стаи в 8:30 ч. с необходимите средства за защита и получиха насоки за провеждане на учебен процес в условията на пандемия. Бургаската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола", известна още като Морското училище, започна новата 2020/2021 година с въвеждането на иновации в обучението. Те важат за периода 2020/2025 година, когато завършват учениците, приети сега в 8 клас. Иновациите са за специалностите "Корабоводене" и "КММ". Те се въвеждат в изпълнение на програмата на Министерството на образованието и науката и отговарят на изискванията на Международната конвенция за вахтената служба (STCW). Целта им е да осигурят перспектива на завършващите учебното заведение. Иновациите в специалността "Корабоводене" дават възможност на завършващите Морското и придобили квалификация "Корабен рулеви", след едногодишен стаж да получат автоматично сертификат "Квалифициран моряк полубна команда". Иновациите в специалността "КММ" дават на завършващите възможност да придобият квалификация "Корабен моторист" и след едногодишен стаж да получат сертификат "Квалифициран моряк машинна команда". Иновациите се прилагат и благодарение на методическите указания на Морска администрация. Във връзка с подготовката и изменение на Наредба 6 и осъществяване на теоретична подготовка на морските лица, завършващи професионалната гимназия, те ще придобият правоспособност за управление на яхта до 300 бруто тона регистър след извършване на плавателния стаж и въз основа на преминатия учебен процес. Всички специалности са с разширено изучаване на английски език /корабен/, втори чужд език - руски. От 1 септември 2019 г. гимназията, която беше държавна, бе прехвърлена на Община Бургас, която полага усилия за модернизация на материалната база, за оборудването й със съвременни технологии, както и за повишаване качеството на образованието. В момента гимназията цялостно обновява учебно-материалната си база, в това число учебни работилници, кабинети, спортен комплекс, компютърни зали, включително софтуерно управляеми тренажори. Ръководството на Морското училище сключи редица споразумения за практики на своите ученици с морския бизнес, университети и държавни институции.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

КОРАБЪТ „БУРГУС“ ЩЕ ПЛАВА ДО ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА, ВИЖТЕ КАК ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ПЪТУВАНЕ

  • 29 Мар 2024
  • 52
Ако за едни наближават обичайните почивни дни, то за други се задава дългоочаквана априлска ваканция.

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 67
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 59
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение:

НАД 1000 БЕГАЧИ ЩЕ МЕРЯТ СИЛИ НА ДЕВЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МАРАТОН СТАРА ЗАГОРА 2024

  • 29 Мар 2024
  • 67
„До момента справката, която направихме преди минути в регистрационната система показва, че има заявили участие 1049 желаещи. Преминахме мечтаната граница от 1000 участници, около 200 са регистрираните само от град Стара Загора.“

Кметът Иван Алексиев получи пълна подкрепа в предложението си за учредяване на Фонд за развитие на Летище Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 69
С 20 гласа ЗА от 20 присъстващи общински съветници беше прието предложението на кмета на община Поморие Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“.