Теодор Ушев избра Бургас за снимки на първия български фантастичен филм-антиутопия

Световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев избра емблематични места в Бургас за снимките на първия си пълнометражен игрален филм в България. Те започват на 12 септември край Солниците, след което ще продължат със снимки на Пантеона в Морската градина. Лентата е с работно заглавие "ф1.618" и е екранизация, базирана на романа "Пумпал" на Владислав Тодоров. Фантастична и сюрреалистична приказка, филмът прави заявка за новаторство в българското кино като първата антиутопия, снимана у нас. Като жанр в литературата и киното, антиутопията често описва въображаемо общество, където настоящи обществени тенденции се превръщат в кошмарни крайности, каквато е и историята в "Пумпал". Историята разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора - био-титаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба Пумпал. В тази утопична реалност, главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат историята. Ще преминат през различни приключения, в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността. Двете водещи роли са поверени на актьора Деян Донков /"Стъпки в пясъка", "Ако някой те обича", "Аз съм ти", "Каръци" и др./, който ще играе завръщащия се към човешки образ Криптон и младата актриса Мартина Апостолова /с международно признание за ролята си във филма "Ирина" и наградата "Европейска изгряваща звезда" на Берлинале 2020 /, която ще се превъплъти в неговия водач към истината - мъдрата и смела Гаргара. Зад камерата застава един от най-талантливите български оператори - Емил Христов, работил за десетки документални и игрални филми. Дизайнер на продукцията е Сабина Христова, а костюмите са дело на Велика Прахова. Сценарист на филма е авторът на романа "Пумпал" Владислав Тодоров, който е и продуцент, заедно с Орлин Руевски. Филмът "ф1.618" ще бъде сниман на няколко локации в страната, като знаковите сцени ще бъдат заснети около Бургас и Костенец. Части от екранизацията ще използва за декор и един от култовите паметници на монументалната архитектура в България - Бузлуджа, чиято форма напомня пумпал, от където идва и заглавието на проекта. Филмът е ново предизвикателство за Тео Ушев, познат в света на киното като един от най-добрите съвременни режисьори на анимация. Той е вторият му игрален филм, след късометражния "Кристин, която маха от влака", част от омнибуса "8.19", но лентата ще бъде първият му пълнометражен режисьорски проект у нас. Очаква се филмът да излезе на екран през 2022 г. Екранизацията ще бъде Българско-Канадско-Френска продукция, с финансовата подкрепа на Националния филмов център.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 101
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 91
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 89
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 97
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 55
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.