Отбелязваме Международния ден на Черно море

С много настроение и емоции за малки и големи премина събитието „Капитаните и децата на Бургас”, посветено на Международния ден на Черно море. Изложбата-рецитал бе организирана от пристанище Бургас и се проведе в събота в Морска гара. Музикални поздравления поднесоха Жасмин Аветисян, Веселина Димова и Илияна Атанасова, които изпяха едни от вечните песни за морето. Истински фурор предизвика рецитала на Христо Бондаков, който освен корабен механик и авиоинженер, е и даровит поет. Неговите стихове, посветени на морето и морските хора, докоснаха сърцата на присъстващите, а много от тях, свързани с морето, преживяха отново морските случки и драматични моменти. Приветствено слово поднесе директорът на пристанище Бургас Диян Димов, който подчерта, че Деня на Черно море /31 октомври/ е обединяващо събитие за всички бургазлии. „Международния ден на Черно море е свързващото звено между шестте държави, чиито брегове се къпят в него, техните ангажименти да го опазят и общите интереси, да го ползват разумно“, заяви Диян Димов. Сред гостите на събитието бяха кап. Христо Мушков, кап. Любомир Бонджев, боцман Димитър Вандаров и много членове на Клуба на моряка - ветеран в Бургас. В изложбата участваха и картини на корабния агент Димчо Пишманов, който си е поставил за цел и е приел за своя мисия, да нарисува всички кораби на БМФ и на Океански риболов. Самият той бе там и с удоволствие разказа на посетителите историите на танкерите, които бе нарисувал. В друг от салоните на Морска гара бе организирана детска работилничка със съдействието на „Народно читалище Пробуда - 1880 гр. Бургас“. Десетки деца от Бургас и региона имаха възможността изработят предмети и да рисуват картини на тема „Аз обичам Черно море”. Днес в Международния ден на Черо Море Морска гара Бургас е отворена за посетители. Гостите могат отблизо да разгледат макета на Черно море, две изложби, свързани с морето, Бургас и пристанището, корабни модели на модерните за времето си авто-фериботи „Трапезица” и „Царевец”, както и ръчно изработени модели на фрегати свързани с исторически събития и битки. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще участва във форума по отбелязването на Международния ден на Черно море в Бургас. В 11.00 ч. министър Московски ще направи инспекция на проекта за вертикална планировка около Морска гара Бургас и ще разгледа изложбите, подредени от „Пристанище Бургас“ ЕАД в залите на Морска гара.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЗАПОЧНА ТРЕТИ ЕТАП ОТ ОБНОВЯВАНЕТО НА ПЪТ BGS1033 - ОТ БЪЛГАРОВО КЪМ МАГИСТРАЛАТА

  • 29 Мар 2024
  • 51
Започна трети етап от проекта за обновяване на път BGS1033.

На 1 април ще чуете сирените

  • 29 Мар 2024
  • 61
На 01.04.2024г. от 11.00ч. ще се проведе тренировка по ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и за въздушна опасност.

КОРАБЪТ „БУРГУС“ ЩЕ ПЛАВА ДО ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА, ВИЖТЕ КАК ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ПЪТУВАНЕ

  • 29 Мар 2024
  • 74
Ако за едни наближават обичайните почивни дни, то за други се задава дългоочаквана априлска ваканция.

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 81
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 72
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение: