Напълно е разкрита кулата-донжон в замъка на Русокастро

По план е шестоъгълна. Стените й са широки 1.9 метра. Според проучвателите кулата е построена в края на XIII в. През 70-те години на XIV век тя е опожарена. Кулата е била изградена от изключително добре издялани каменни блокове. Градежът е бил буквално съвършен.За съжаление именно красивите каменни блокове са привлекли вниманието на местното население, което е ползвало руините като кариера в продължение на столетия. В резултат от външните лица на стените са останали едва няколко каменни блока. Подът на кулата е бил внимателно измазан с хоросан. Тук, на първия етаж, вероятно е било разположено мазето, в което са се съхранявали различни хранителни продукти. Проучвателите предполагат, че кулата е била висока около 15-18 метра, на три или четири етажа. Един от най-големите успехи в изследването на обекта е локализирането на работилница за изделия от рог, която се е намирала на един от етажите на кулата. При пожара част от продукцията се е свлякла в мазето и сега е открита от археолозите. Това са заготовки и полуфабрикати от рог на теле, елен-лопатар и благороден елен. Открити са и няколко напълно готови изделия – игли от рог, пластини за дръжки и една много ценна находка – почти напълно готова свирка. По етнографски паралели проучвателите предполагат, че тя е била вложена в дървена флейта. За съжаление, почти до пода на кулата, културният пласт е бил изчерпан и изхвърлен при ваденето на камъни от иманяри и от направата на военен окоп, изграден вероятно през 80-те години на ХХ век. Археологическото проучване е дело на РИМ – Бургас и е финансирано за поредна година от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 57
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 68
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 76
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 127
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 105
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.