Община Бургас прави първото в страната иновативно училище

В Бургас ще бъде създадено ново по рода си общинско училище, а Общината ще кандидатства пред Министерството на образованието и науката то да бъде обявено за иновативно. Това е различен тип заведение, което ще осигурява по-качествено образование на децата чрез нови методи на преподаване и съвременни технологии. Новото общинско училище ще носи името ОУ "Александър Георгиев - Коджакафалията" и ще се помещава в сградата на бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи. Идеята за създаването му е на кмета Димитър Николов, а средствата за него се осигуряват от Община Бургас. Иновативното учебно заведение ще се помещава в изцяло ремонтираната триетажна сграда на бившия интернат. Проектът предвижда вътрешното пространство да бъде преустроено в съвременни учебни стаи. Кабинетите за изучаване на чужди езици, природни науки, информационни технологии, изобразително изкуство и музика ще бъдат оборудвани със съвременни технологии. Образованието в новооткритото училище ще се осъществява в основна степен - предучилищна подготовка, начален и прогимназиален етап и общообразователна подготовка. Обучението ще се провежда по целодневен режим. Инициирана е работна група от утвърдени университетски преподаватели, експерти и учители за изработването на нови учебни програми по всички видове подготовка за първата година от откриването на училището. През учебната 2017/2018 година ще бъде обявен прием на 148 деца. Те ще са разпределени 2 подготвителни групи 48 деца-предучилищна възраст, 2 паралелки - І клас от 48 ученици  и 2 паралелки - V клас с 52 ученици. Предвижда се приемът на деца през следващите две учебни години да се увеличава. Външното пространство на учебното заведение ще бъде в синхрон с тенденциите за модерна градска среда. Фасадата на сградата ще бъде подновена. Нова зеленина, спортни площадки, фитнес уреди и кътове за отдих ще изпълват дворното пространство. Основно училище "Александър Георгиев - Коджакафалията" ще има пешеходна връзка със сградата, в която се помещават Природоматематическа гимназия "Акад. Н.Обрешков" и Профилирана гимназия за романски езици  "Г. С. Раковски". През годините учениците от двете гимназии са печелили много престижни награди от национални и международни олимпиади, състезания и конкурси.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 99
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 91
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 88
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 96
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.