Добрият пример: 12-годишна бургаска спортистка спаси дете от удавяне

Десислава Камалиева, ученичка в ОУ „Пейо Яворов“, е измъкнала изпод водата давещо се 4-годишно момиченце. Случаят е станал в сряда по обед на северния плаж в Бургас при червен флаг за бурно море и мъртво вълнение. Малкото дете и Деси са били във водата на около 2 метра от брега. За високата 1,70 метра спортистка не е било много дълбоко, водата ѝ е стигала до кръста. За 4-годишното дете обаче е било достатъчно опасно. То е полечено от подводното течение, като същевременно е залято от вълна. „В този момент чух свирката на спасителя. Погледнах към дъщеря си, която беше добре. И докато спасителят свали тениската си, тя се огледа, тръгна към детенцето, което се давеше, и го повдигна над водата. В това време спасителят на близкия пост, а след него и втори се втурнаха във водата и взеха от ръцете на дъщеря ми малкото момиченце“, разказа майката на Деси – Валентина Камалиева, пред Gramofona.com. Спасеното дете е добре. То е предадено на родителите си – младо семейство, което било на плажа. Обяснявайки реакцията си, Десислава казала на майки си, че е подходила инстинктивно в ситуацията, която се развила за секунди. Самата тя има сестричка на възрастта на спасеното дете. „Чувството за взаимопомощ се е обадило у нея. Ние сме семейство, което ценим тези неща и се стремим да помагаме на хората в беда. На мен самата не ми беше никак комфортно в тази ситуация. Казах ѝ, че направеното от нея е много хубаво, но не е обучена за това. Тогава Десислава се замисли и си даде сметка, че всъщност и тя е била в опасност. Но фактът, че не помисли за себе си, а за другия, говори достатъчно много, че човечността е водеща в ситуацията“, сподели Валентина. Това не е първият случай, в който семейството помага на човек в морето. Съпругът на Валентина също е спасявал давещ се. Майката на Деси похвали спасителите на плажа, които са си свършили много добросъвестно работата. След инцидента те веднага са забили колчета на мястото в морето, където се разиграва ситуацията, и са предупредили всички плажуващи с малки деца да не влизат в този участък. От своя страна спасителите също са благодарни за действията на младата баскетболистка. „Да вярно е, така беше. Тя го хвана и аз го поех от нейните ръце. Всъщност момичето го задържа да не потъне“, потвърди думите на майката старши спасителят на северния плаж Веселин Илиев. Той коментира, че много други хора в подобна ситуация започват да се оглеждат и не могат да реагират, а Десислава веднага е скочила да помага, за което ѝ е много благодарен.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Служебното правителство с промени в правилата за концесия на плажовете

  • 22 Окт 2021
  • 332
Служебното правителство готви промени в правилата за отдаване на плажове на концесия.

Проект “Развиване на дигитални умения и използване на инструменти за разработване на електронни обучителни ресурси” в Бургас

  • 22 Окт 2021
  • 231
Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации осъществи успешно първия етап по проект “Развиване на дигитални умения и използване на инструменти за разработване на електронни обучителни ресурси”.

Burgas Digital 2021 ни среща с високите технологии

  • 22 Окт 2021
  • 248
Конференцията Burgas Digital 2021 ще срещне високите технологии в областта на изкуствения интелект, роботиката, Индустрия 4.0, концепцията за умни градове и иновативните методи в образованието с бизнеса, науката, предприемачеството, местната власт и професионалните организации в региона.

Завършва корекцията на коритото на река Отманлийска

  • 22 Окт 2021
  • 238
До 10 дни ще завърши изпълнението на трети етап от проекта за корекция на река Отманлийска. Става въпрос за укрепване на последен участък с дължина около 1 километър, разположен в близост до хижа "Странджа".

Общината почиства речните корита и отоводнителни канавки

  • 21 Окт 2021
  • 331
Община Бургас продължава изпълнението на своята програма за намаляване на риска от бедствия и наводнения, като извършва почистване на речните корита, дерета и отводнителни канавки от наноси и растителност.