« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Археолози откриха в Приморско златно съкровище от времето на Александър Македонски

При провеждане на спасително археологическо проучване на тракийска надгробна могила в местността „Силихляр“ в землището на Община Приморско археолозите доц. д-р Петър Балабанов и Даниел Пантов - директор на Общинския исторически музей в града откриха изключително рядка находка – златно съкровище. Съкровището представлява комплект от украшения (апликации) за ремъците от сбруята на главата на кон, които са били използвани от собственика му по време на тържествени шествия и празници. Изработено е от чисто злато от местен майстор и съдържа осем големи и двадесет и девет малки апликации. Поставено е като дар в камерата на гробно съоръжение, което според археолозите е било ограбено още през античността. Запазването на съкровището се обяснява с обстоятелството, че при полагането в гроба е било старателно укрито, така че да не бъде намерено при евентуално оскверняване на гробницата. Вероятно могилата е насипана след смъртта на тракийски династ, който е управлявал сегашните териториите на общината по онова време. Съкровището се датира между края на IV и началото на ІІІ в. пр. Хр. То ще бъде представено на 25. 10. 2016 г. от 11 часа в сградата на Историческия музей в Приморско.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

МТС преминава към процедура по пряко договаряне за доставката на 35 влака

  • 18 Апр 2024
  • 26
Предвид спецификата и сложността на проекта за модернизиране на железопътния подвижен състав, МТС преминава към процедура по пряко договаряне за доставката на 35 едноетажни мотрисни влака, финансирани от Националния план за възстановяване и устойчивост.

БАБХ констатира огнище на птичи грип в животновъден обект в град Асеновград, област Пловдив

  • 18 Апр 2024
  • 50
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Инфлуенца А (грип) в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в гр. Асеновград, общ. Асеновград, обл. Пловдив.

Идеалното великденско агне според румънските овцевъди

  • 18 Апр 2024
  • 46
Последните седмици са доста натоварени за овцевъдите, които се занимават с отелване, агнене и доене. Наближаването на Великден повишава интереса към възможностите да се излезе на печалба.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ПАМЕТНИЦИТЕ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ

  • 18 Апр 2024
  • 61
Днес отбелязваме Международния ден на паметниците и забележителностите!

Министър-председателят Главчев се срещна с премиера на Нидерландия Марк Рюте

  • 18 Апр 2024
  • 58
„Това беше заслуга на България, неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници.