Намери се решение за двете езикови гимназии в Бургас

  • 28 Юли 2020
Исторически ден за две от елитните училища в Бургас – с решение на Общинския съвет днес приключи дългогодишното съжителство между Английската и Немската гимназии. Казусът беше дълго време "Параграф 22" за общината, Регионалния инспекторат по образование и ръководствата на учебните заведения. Това, че двете гимназии си деляха трудно общото пространство, беше реалност от много години. Опитите казусът да бъде разрешен обаче срещна много препятствия, включително протести на родители. Сега най – после страните постигнаха съгласие и разделението става факт както следва – Немската гимназия остава в сградата, която е априори нейна, а Английската се мести в СУ „Добри Чинтулов“ . Децата оттам пък от есента ще си делят обща база с учениците от СУ „Йордан Йовков“. "Това е един много важен ден за нас, чакахме го от толкова време. Ще ни липсва Английската гимназия, бяха ни градивна конкуренция", заяви директорът на НЕГ"Гьоте" Надежда Радева. След като Общинският съвет парафира днес решението, сега следва нелеката част по преместването. "Ние имаме голяма отговорност не само към учениците от Немската и Английската гимназии, но и към учениците от СУ "Добри Чинтулов" и СУ "Йордан Йовков", за да им предоставим достатъчно пространство, в което спокойна да учат и се развиват. Ще направим два отделни входа за двете училища, така че да бъде удобно за всички", заяви зам. кметът по образование на община Бурас Йорданка Ананиева. Общинският съвет гласува още предварително изпълнение на заповедта за преместването, валидно от 1 - ви август, с което да се даде зелена светлина на всички необходими дейности по осъществяване на училищните рокади.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 80
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 91
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 94
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 134
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 112
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.