Жътва 2020 в Бургаско: Три пъти по-слаба реколта

Три пъти по - слаба реколта прибраха тази година зърнопроизводителите в Бургаско. Жътвата навсякъде в региона е приключила, но заради ниските добиви рентите, които ще се изплащат ще са по – ниски. Зърното е с добро качество, но добивите са изключително ниски. Липсата на влага в почвата, температурните аномалии в края на април и началото на май са причина за тези резултати, каза председателят на местния Съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. „При пшеницата добивът е от 60 -70 кг от декар до 150 – 170 кг, при ечемика е малко по – добре около 200 – 250 кг, при рапицата е също около 150 кг. Най – тежко е положението в Камено, Айтос, Карнобат, Сунгурларе, Поморие, Руен", добави Киров пред БНР-Бургас. При тази реколта земеделските стопани ще имат финансови проблеми, може да има и фалити, прогнозира Киров. Той посочи, че тези които са се надявали, че ще могат да компенсират с добър добив от пролетниците също са разочаровани, защото първоначално слънчогледът се е развивал добре, но в резултата на сушата през лятото и при него добивите ще са много по – ниски. Слабата реколта ще се отрази на изплащането на рентите, коментира и Илия Проданов, зам. председател на Националното сдружение на зърнопроизводителите и председател на местния му клон „Маркели“ в Карнобатско. „Добивите са много шарени, определени ниви в региона са дали добър добив, но цялостната картина е много зле. Добре са единствено общините Средец и Созопол, но там няма много засети площи. Зърнопроизводителите по места преговарят със собствениците на земя сумите за рента тази година да бъдат намалени. В Камено например са се разбрали рентата от 67 лв. на декар да бъде намалена на половина – 35 лева. Това е голям жест и един добър пример за разбирателство между колегите и собственците на земя", обясни Проданов. След приключването на жътвената кампания в страната ниски са добивите в Северна България в районите на Добрич, Врана, Шумен, част от Силистра , в Южна – Бургас, Сливен, Ямбол, част от Стара Загора и Хасково. Според зърнопроизводителите тази година резултат от жътвата ще 4 млн.тона, а не очакваните 5 милиона тона пшеница. Източник: БНР

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 103
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 93
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 90
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 100
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 58
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.