Директорът на ОДЗ „Веселушко“ и две от медицинските сестри са отстранени временно от работа

Кметът на Община Бургас Димитър Николов отстрани временно от длъжност директорът на ОДЗ „Веселушко“ Гюлхан Ахмедова. Освен нея от днес временно са освободени двете медицински сестри, които са били на работа в деня, когато са установени синини от ухапвания по тялото на момиченце в детската ясла. На тяхно място е назначен временно изпълняващ директор и медицински сестри, които да поемат още днес грижата за децата от яслата. Временното отстраняване от длъжност е до приключването на съвместната проверка за инцидента на дирекция „Социално подпомагане“ Бургас – „Отдел закрила на детето“ и Детска педагогическа стая към ОДП Бургас. Мотив за отстраняването на двете медицински сестри е, че след като са разбрали за синините по гърба на детето не са уведомили веднага директора, лекар и родителите. Това е станало едва в края на работния ден. Мотив за отстраняването на директора е, че след като не е бил уведомен веднага от своите подчинени, значи е осъществявал занижен контрол на екипа си и не е създал вътрешна организация да бъде информиран своевременно, каквото задължение е описано в трудовата характеристика на персонала. В изисканите писмените обяснение от екипа на детската градина се твърди, че децата не са оставени без надзор нито за секунда. В същото време родителите на детето категорично заявяват, че инцидентът е станал в детската градина. Компетентните институции ще установят, каква е истината, но със сигурност е допуснато нарушение на вътрешния ред, което е породило съмнения и в родителите, и в обществото. Община Бургас изказва пред родителите съжаление за случилото се с момиченцето. Макар и без все още да е доказана истината, резултатите от проверката показват, че е имало занижена наблюдателност и липса на своевременна реакция от екипа на детската градина. Именно принизената наблюдателност е вид бездействие, което не трябва да бъде допускано в нито едно детско заведение. „Най- важна е сигурността на децата и нито един случай на травмирано или физически пострадало дете не може да бъде подценяван, както е направил екипът на детската градина“, заяви кметът на Бургас. До дни той ще извика на среща всички директори на детски заведения в града за засилване на контрола в градините.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 73
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 78
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 62
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 66
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 77
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.