« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Гражданско движение осъди Прокуратурата за отказ на информация

Гражданското движение обяви официално, че е успяло да осъди прокуратурата заради отказ на информация по отношение на професионалните аспекти от кариерата на сегашния главен прокурор Иван Гешев преди да стане прокурор. Става въпрос за въпроси по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Решението е окончателно. Те касаят това колко точно осъдителни присъди е успял да извоюва Гешев в съда и колко от случаите, с които се занимава, завършват със споразумения. Гражданското движение се съмнява, че има фалшифициране на професионалните успехи на Гешев – вместо 233 осъдени, както сочи официалния доклад на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС, те са в пъти по-малко. "Боец" иска информация за броя на сключените от Гешев споразумения, тъй като досега от прокуратурата не са дали такава информация. От съдебното решение става ясно, че тезата на прокуратурата да не представи специфична информация в съответствие с въпросите на "Боец" е следната: " ...за да се предостави исканата информация служебната статистическа информация, която е налична в правно информационната система на прокуратурата, следва да бъде преработена и систематизирана единствено и само във вида и параметрите, които задава заявителят. С оглед несъществуването на такава информация в правния мир, то и няма как да бъде постановен отказ за несъществуващо обстоятелство и факти". За съда обаче това не е валидно оправдание. Съдът посочва, че по правилник прокуратурата води книги и дневници, съответни на действащата номенклатура на делата. Това включва всякакви видове актове, включитено тези, за които „Боец“ иска информация. "Във всяко конкретно звено на прокуратурата се съдържат данни за всички преписки, досъдебни производства и относно цялата входяща и изходяща кореспонденция на прокуратурата, във връзка с висящи и приключили наказателни производства, като се вписват и данни относно правната квалификация на съответното престъпление, респ. текстът от НК, по който е повдигнато обвинението, респ. във връзка с който се води всяко наказателно производство. Видно е също така и че информацията за приключилите дела, съответно постановяването на осъдителни и оправдателни присъди, както и за сключените споразумения се изпраща в определен срок на съответната прокуратура, между които е и СГП, тъй като те подлежат на изпълнение. Тази информация се въвежда и в поддържаната от Прокуратурата на Р България Унифицирана информационна система. В този смисъл и не би могло да се приеме за основателно, че такава информ ация не е създадена и не се поддържа и в СГП (Софийска градска прокуратура), след като нейното създаване и поддържане е задължително. След като такава информация съществува, то и няма пречка да бъде предоставен достъп до нея на заявителя", заключва съдът. Източни к- Actualno.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 323
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 408
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 299
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 386
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 334
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.