Пием и пушим най-евтино в Евросъюза

Стоките и услугите в отделните страни-членки на ЕС миналата година са имали значителна разлика в цените, като най-скъпо е било в Дания, а най-евтино в България, информира днес на сайта си европейската статистическа служба "Евростат". Цените на стоките и услугите в Дания са били общо 141 процента от средната стойност на ЕС. Следващата най-скъпа страна е била Ирландия (134 процента), следвана от Люксембург (131 процента), Финландия (127 процента) и Швеция (121 процента). В противоположния край на класацията са България (53 процента) и Румъния (55 процента). Това означава, че разликата в цените в най-скъпата и най-евтината държава е близо три пъти. Храните и безалкохолните напитки са били най-скъпи в Дания (129 процента от средното за ЕС), Люксембург и Австрия (по 124 процента). Най-евтините храни и безалкохолни напитки са отчетени в Румъния (66 процента), Полша (70 процента) и България (78 процента). Това означава, че храните и безалкохолните напитки са почти двойно по-скъпи в страната с най-високи цени в тази категория спрямо страните с най-ниски цени. Алкохолът и тютюневите изделия са били най-евтини в България (62 процента от средното за ЕС), следвана от Полша (74 процента), Унгария и Румъния (по 75 процента). Най-високи цени на тези стоки миналата година е имало в Ирландия (188 процента), Финландия (157 процента) и Швеция (131 процента). Ресторантите и хотелите са били над три пъти по-скъпи в Дания, отколкото в България. В тази категория ценовите равнища са най-ниски в България (45 процента) и Румъния (54 процента), а най-високи в Дания (156 процента). По-малки ценови различия има при потребителската електроника, личния транспорт и дрехите. При потребителската електроника разликата в ценовите равнища варира от 91 процента от средното за ЕС в Полша до 111 процента във Франция. В България цените на потребителската електроника са 92 на сто от средното за ЕС. В Евросъюза облеклото е било най-евтино в България (79 процента от средното за ЕС) и най-скъпо в Дания (132 процента). При личните превозни средства с най-високи цени се открояват Дания (138 процента) и Нидерландия (121 процента). Най-ниски цени в тази категория отчита Словакия (82 процента). В България цените са били 87 процента от средното за ЕС. Източник: standartnews.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 154
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 142
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 142
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 137
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 143
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.