Пием и пушим най-евтино в Евросъюза

Стоките и услугите в отделните страни-членки на ЕС миналата година са имали значителна разлика в цените, като най-скъпо е било в Дания, а най-евтино в България, информира днес на сайта си европейската статистическа служба "Евростат". Цените на стоките и услугите в Дания са били общо 141 процента от средната стойност на ЕС. Следващата най-скъпа страна е била Ирландия (134 процента), следвана от Люксембург (131 процента), Финландия (127 процента) и Швеция (121 процента). В противоположния край на класацията са България (53 процента) и Румъния (55 процента). Това означава, че разликата в цените в най-скъпата и най-евтината държава е близо три пъти. Храните и безалкохолните напитки са били най-скъпи в Дания (129 процента от средното за ЕС), Люксембург и Австрия (по 124 процента). Най-евтините храни и безалкохолни напитки са отчетени в Румъния (66 процента), Полша (70 процента) и България (78 процента). Това означава, че храните и безалкохолните напитки са почти двойно по-скъпи в страната с най-високи цени в тази категория спрямо страните с най-ниски цени. Алкохолът и тютюневите изделия са били най-евтини в България (62 процента от средното за ЕС), следвана от Полша (74 процента), Унгария и Румъния (по 75 процента). Най-високи цени на тези стоки миналата година е имало в Ирландия (188 процента), Финландия (157 процента) и Швеция (131 процента). Ресторантите и хотелите са били над три пъти по-скъпи в Дания, отколкото в България. В тази категория ценовите равнища са най-ниски в България (45 процента) и Румъния (54 процента), а най-високи в Дания (156 процента). По-малки ценови различия има при потребителската електроника, личния транспорт и дрехите. При потребителската електроника разликата в ценовите равнища варира от 91 процента от средното за ЕС в Полша до 111 процента във Франция. В България цените на потребителската електроника са 92 на сто от средното за ЕС. В Евросъюза облеклото е било най-евтино в България (79 процента от средното за ЕС) и най-скъпо в Дания (132 процента). При личните превозни средства с най-високи цени се открояват Дания (138 процента) и Нидерландия (121 процента). Най-ниски цени в тази категория отчита Словакия (82 процента). В България цените са били 87 процента от средното за ЕС. Източник: standartnews.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 109
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 118
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 119
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 157
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 131
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.