Удължиха 60/40 поне до септември, автобусният транспорт получава 80/20

Решението за удължаване до септември на мярката 60/40 вече е официално. Обяви го лично премиерът Бойко Борисов в началото на извънредното заседание на Министерския съвет днес. "Удължаваме мярката 60/40 до септември, за да може всеки бизнес в затруднение да се рестартира с наша помощ", заяви Борисов и потвърди изнесеното от социалния министър Деница Сачева в Студио Dir, че държавата има готовност мярката да се удължи до края на годината. Самата тя поясни, че до момента по мярката са подадени 15 371 заявления за над 260 000 служители. "За автобусния транспорт мярката ще достигне съотношение 80/20", допълни Сачева. Тя обяви и инициирането на нова мярка за намаляване на безработицата. Със 160 млн. лв. от Оперативна програма "Развитие на човешките развитие" ще се осигури работа срещу минимална работна заплата и осигуровки на част от незаетите. По време на заседанието на парламентарната социална комисия в края на миналат сецмица министър Сачева съобщи, че мярката 60/40 ще продължи да действа с нов дизайн. Тя вече ще е отворена и за наемане на безработни от Бюрата по труда, като няма да се води за компенсации, а субсидия за заплати. Ще действа в същото съотношение на подкрепа- 60/40. Работодателите ще имат възможност да наемат регистрирани в Бюрата по труда безработни, така че не само да се подкрепи наличната заетост. Ще се увеличат максимално икономическите дейности, които ще бъдат подкрепени. Ограничения ще има за селското стопанство, държавно управление и финанси и застраховане. Образование и здравеопазване ще станат допустими за подпомагане, но в някои подикономически дейности, които не получават държавни субсидии. Процедурата за заявления от работодателите ще е същата. Предвиден е и текст тези, които са изчистили своите данъчни задължения към края на 2019 година, а за 2020-а са ги декларирали, но все още не са ги платили, да няма пречка да могат да кандидатстват по мярката. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 102
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 92
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 89
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 99
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 58
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.