ДДС за храни намаля на 9%, отлагат Наредба Н-18

След две срещи и искания от страна на ресторантьори правителството отстъпи и прие - ДДС за храни от първа необходимост и сектор "Туризъм" да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. Това ще важи за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. Новината съобщиха от Министерски съвет след работна среща на министър-председателя Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш. "Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която впоследствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце", изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, това означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло. "В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи", каза още премиерът Борисов. "Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с вас", посочиха представителите на браншовите организации. На срещата беше договорено още да се отложи влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г. През януари промените в нормативния акт, известен като Наредбата за касовите апарати, бяха отложени с шест месеца и трябваше да влязат в сила от август. В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето с участието на експерти от сектор "Туризъм" на антикризисен план, който включва кредити и грантове от Българската банка за развитие. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса, нещо на което държаха от хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 95
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 89
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 78
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 78
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 88
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.