« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Матурите ще са на 1 и 3 юни, изпитите след 7-ми клас - на 15 и 17 юни

Няма да се удължава учебното време за нито един от класовете. Учебната година трябва да приключи неприсъствено - в електронна среда, а учениците да се върнат за най-важните изпити - след 7-ми клас и държавните зрелостни изпити, каза министърът на образованието Красимир Вълчев. Министърът на образованието и науката дава брифинг в Министерски съвет по повод приключването на учебната година и провеждането на изпитите. 1-ви и 3-ти юни са датите на държавните зрелостни изпити. На 2 и 4 юни ще са изпитите по желание за зрелостниците. Националното външно оценяване след VII клас ще е на 15 юни по български език и литература и на 17 юни - по математика. Матурите и националното външно оценяване ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. Няма да има струпване на ученици, учители и родители, поясни още Вълчев. Лятото ще се проведат присъствено или частично присъствено част дейностите за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени. Единствено седмокласниците и дванайсетокласниците ще се върнат физически в училищата преди септември, за да се явят на матури и на национално външно оценяване. Ще се проведат и изпити за придобиване на професионална квалификация в професионалните гимназии. Те ще се проведат по план - на 5 юни. Няма да има проблем за зрелостниците, кандидатстващи във висшите училища в страната и в чужбина, увери министър Вълчев. НВО след 4-ти и 10-ти клас няма да се провежда. Има текст в проектозакона, който снощи беше представен, че ще се направи диагностика следващата учебна година, но е важно да уточним, че това няма да има характер на НВО, няма да бъде за всички училища и ученици, а малка извадка, няма да се пишат оценки в удостоверенията и няма да се оценяват училища и учители въз основа на тази диагностика, заяви Вълчев. Необходима е такава диагноститка, тъй като това са първите випуски, които завършват по новите учебни програми, уточни министърът на образованието. Една такава диагностика е възможна за нас и да "пробираме" по-различни формати на провеждането на изпити, на по-различна организация на провеждането на изпита, включително и провеждане на изпита в електронна среда, заяви той. Вълчев каза, че рискът за детските градини е голям. Нашите проучвания, непредставителни, показват, че между 30 и 40% биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини, но считаме, че тези мерки за момента не бива да се променят. Решението на въпроса е предмет на ежеседмичен анализ, продължи той. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

В Сливен се провежда кампания в училищата „Чуй ме! Нито един повече!“

  • 19 Апр 2024
  • 26
Кампанията „Чуй ме! Нито един повече!“ на Младежки дом Сливен и над седемдесет младежки и културни организации в Сливен, под егидата на кмета Стефан Радев, вече набра скорост и постига завидни резултати.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ ЩЕ ПРЕВОЗВАТ УЧЕНИЦИ

  • 19 Апр 2024
  • 61
За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси.

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в нормативната уредба за интервенциите в областта на агроекологията

  • 19 Апр 2024
  • 67
Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба № 10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните.

Новите 80 автомобилa за Автомобилна администрация вече са доставени

  • 19 Апр 2024
  • 67
С нови 80 автомобила за контрол изцяло обновяваме автопарка на ИА „Автомобилна администрация“.