« юни 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Заведенията няма да се справят само с 30% отворена площ

С отварянето на заведенията с местата на открито трябваше да се изчака още седмица, десетина дни. Това каза пред БНР Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРТ). Според него ресторантьорският бизнес е готов да работи, но "предизвикателствата са много големи". Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде на 3 май заповед, с която допуска посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, при спазване на определени (описани в заповедта) противоепидемични мерки. В същото време Димитров каза, че при отваряне на около 30% от площта на обекта, при това само отвън, браншът много трудно ще се справи. Един обект с капацитет от 100 места при сегашния режим на ограничения би работил с около 30 на сто от обема си, при продължаващи разходи като средства за заплати и осигуровки, наеми, текущи разходи. Градините са зависими и от атмосферата, а май е лабилен и дъждовен месец, отбеляза Димитров. Зам.-председателят на БХРТ смята, че този сектор няма да мине "без помощта на държавата", защото е бил 100% засегнат и блокиран по време на кризата с Covid-19. При свито потребление и очертаваща се неплатежоспособност на населението е нереалистична прогнозата да скочат цените в заведенията, това би било "равносилно на убийство", коментира Атанас Димитров. Той все пак не изключи покачващите се цени на някои хранителни стоки да се отразят, макар и минимално, на цените в кафенетата и ресторантите. Дори да омаловажим всички тези проблеми, има несигурност у хората и много голяма отговорност да ги предпазим от този тип зараза, заяви още Атанас Димитров. "Това е психоза. Хората са притеснени за здравето си, ограничават пътуванията си, ограничават почивките си", отбеляза той. Димитров припомни, че много от хората сега са без работа или в неплатен отпуск и разполагат с ограничени ресурси. Една от ползите от частичното отваряне на заведенията според Димитров е в това, че то би повлияло най-вече на психологическата нагласа на хората за завръщане към нормалния ритъм на живот. Плащанията с карти Картовата система за разплащания е по-развита в други страни. В настоящия момент много заведения у нас не разполагат с постерминали за плащане с карта, затова от персонала и клиентите ще се изисква по-честа дезинфекция на ръцете, за да се минимизират рисковете от честото докосване на банкноти и монети, каза още Атанас Димитров. Зам.-председателят на БХРТ апелира за намаляване на ДДС в туризма. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Общината започна мащабно почистване на речни корита

  • 01 Юни 2020
  • 92
Община Бургас започна мащабна акция за почистването на речни корита, дерета и отводнителни канали, които се намират на територията на кварталите на града и съставните селища.

Общината търси кадри за новите си социални услуги

  • 01 Юни 2020
  • 72
Мащабните ремонти дейности в най-новите социални центрове вървят с пълна сила и са пред завършване. Затова Община Бургас започва да търси специалисти за Центъра за обществена подкрепа на улица "Филип Кутев" и др.

Три хотела в Слънчев бряг вече работят и посрещат български туристи

  • 29 Май 2020
  • 546
Ръководството на „Съюз на собствениците“ Слънчев бряг и изпълнителен директор „Слънчев бряг“ АД, обсъдиха възможностите и предизвикателствата пред подготовката на туристически сезон 2020 в най-големия комплекс по българското Черноморие.

Започват проверки в търговските вериги за българска стока

  • 29 Май 2020
  • 441
От днес започват проверки в търговските вериги дали има специално място за продажба на български стоки. Това заяви пред bTV земеделският министър Десислава Танева във връзка с новия Закон за храните.

Забраняват се рекламите с деца и на храни, неподходящи за тях

  • 29 Май 2020
  • 429
Новият закон за храните е част от един общ пакет, който разработи Министерството на земеделието в продължение на 6 години. По отношение на рекламата се въвежда забрана на използването на деца в реклама на ГМО-продукти, както и продукти, които са забранени и неподходящи за деца.