Прокуратурата сезира КЗК за разликата в цената на петрола на международните пазари и на бензина у нас

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която да прецени дали да образува производство с предмет - как се образуват цените на течните горива при продажбата им на бензиностанциите на територията на страната. Преписката във ВАП е образувана във връзка с констатираното значително намаление на стойността на суровия петрол в световен мащаб /с 47,4%/ според данните на Агенция "Митници" и спадането на цените на течните горива в страната с едва около 11%. На ВАП е известно, че точната величина на цената, за която се продават/закупуват въпросните горива, не подлежи на административно регулиране. Независимо от това, същината на данните е такава, че трябва да се изключат всякакви съмнения относно наличие на т. нар. "съгласувани практики" на лицата, които преимуществено предлагат на пазара такива продукти /от рода на големи вериги бензиностанции с обекти в цялата страна и др./ в противоречие с изискванията на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност. По силата на чл.101, т.1, б."а" ДЕО се забраняват като несъвместими с вътрешния пазар всички споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия и съгласувани практики, които биха могли да засегнат търговията между държавите-членки и които имат за своя цел или резултат предотвратяването, ограничаването или нарушаването на конкуренцията в рамките на вътрешния пазар, и в частност такива, които пряко или косвено определят покупни или продажни цени или други условия на търговията. Идентична е регламентацията в националното право - чл.15, ал.1, т.1 ЗЗК, като определени правила се съдържат и в други разпоредби - да речем, чл.21, т.1 от закона. Правомощията за контрол, налагане на санкции и постановяване на прекратяване на нарушения са възложени на КЗК - чл.70 - чл.77, чл.100 и сл. ЗЗК и др. За взетите решения и предприетите мерки, ВАП изисква от КЗК своевременна информация. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 67
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 70
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 62
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 77
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 66
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.