Последен топъл ден, идват студ и сняг в неделя

След необичайно високите температури вчера и днес, ще започне ново захлаждане, като в неделя температурите ще паднат сериозно и в някои райони на страната ще завали сняг. До довечера ще остане топло и предимно слънчево. Температурите днес ще достигнат 18-23 градуса, на места са възможни и малко по-високи стойности. Тази нощ вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усилва, в Дунавската равнина до умерен. Облачността ще се увеличава и до сутринта ще бъде значителна. Минималните температури в началото на деня ще са от 6 до 11 градуса. През деня облачността ще бъде значителна. Около обяд в Северна България ще завали дъжд, а до вечерта валежите ще обхванат голяма част от страната. През нощта срещу неделя ще вали над цялата страна, а с нахлуването на по-студен въздух от север-североизток, валежите по високите места ще започват да преминават в сняг. В неделя ще бъде облачно, с повсеместни валежи от дъжд и сняг. В по-голямата част на Северна България, котловините на Западна, включително в Софийско дъждът ще премине в сняг и по по-високите места ще се образува временна снежна покривка. Дъжд и мокър сняг ще вали по поречието на Дунав и ниските места на Южна България. Мокър сняг в края на деня и вечерта на неделния ден може да вали и в ниските части на Тракия, дори Пловдив, но там снежна покривка е малко вероятно да се образува. Времето ще бъде много динамично, както е нормално за март. Въздушната маса, която ще нахлува в неделя над страната ни е с произход ледените акватории на Северния Ледовит океан, района на Баренцево море. Заради силния пренос на студен въздух от североизток, температурите в неделния ден след обяд няма да се различават съществено от тези в началото на денонощието. На места дори ще са по-ниски - така нареченият "обратен дневен ход" и ще бъдат с февруарски стойности - от около нула, един градус по високите котловини до 5-6 градуса в крайните североизточни и югозападни райони. Ще продължи да духа умерен и временно силен североизточен вятър: Ако ви се налага пътуване в неделя, особено през старопланинските проходи, отложете го. Условията там ще бъдат опасни, с преспи, навявания, силен вятър и снеговалеж. През деня в понеделник облачността ще намалява до незначителна в по-голямата част от страната, но ще остане студено за март, с температури от 2 до 7. 8 градуса. Ще духа слаб вятър от североизток. Ниски сутрешни температури ще има и във вторник, но през деня слабо ще се затопли до 8-12 градуса. Затоплянето с по 2-3 градуса на ден ще продължи и в сряда и четвъртък и дневните температури ще бъдат от 10 до 15, през втория ден на места до 16-18 градуса. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 104
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 111
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 116
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 153
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 128
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.