Гешев разкри как ще проверяват приватизацията

Ще бъде проверен целият приватизационен процес и всички сделки, каза в Благоевград главният прокурор Иван Гешев. "Длъжни сме да затворим тази страница, дължим го на българските граждани. Мисля, че на всички е ясно, че това беше бандитска приватизация, тя беше криминална и се трансформира държавната собственост по несправедлив начин в частна. Това го знае всеки български гражданин", отбеляза главният прокурор, цитиран от БТА. Той допълни, че за да има справедливост и наказателна отговорност за хора, които са извършили престъпления, трябва и политиците да си свършат работата, която българските граждани очакват от тях. Гешев изтъкна, че ако е необходимо следва да се извършат съответни промени, ако е необходимо дори и в Конституцията. Проверката, която е възложена, ще започне с най-големите приватизирани активи. "Ще вървим от най-големите сделки към следващите, ще се върви на етапи, по десет, по двадесет. След като се подават и са проверени от съответните структури на ДАНС и е събрана информация от Сметната палата, от Министерството на икономиката, Министерство на финансите, ще обобщават тази информация и ще я подават към прокуратурата, а отделно прокуратурата след това по всяка сделка ще направи анализ има ли основание за реализиране на наказателна отговорност", обясни какъв ще е редът на проверките Иван Гешев. Информацията за всяка сделка ще бъде публично оповестявана, за да се запознаят българските граждани какво сме констатирали, каза още главният прокурор. Това, което ще бъде направено в началото, е да стане ясно каква е сметката на приватизационния процес, тоест колко активи са продадени и срещу това колко пари са влезли, а после ще почнем сделка по сделка, уточни главният прокурор. Всеки един случай ще бъде проверен дали е имало предишни проверки по него, как са приключили, имало ли е съдебни производства, както и как се е произнесъл съдът там, където е имало производства. Преди седмица депутати от "Атака" заявиха, че ще внесат законодателни промени за отпадане на давността, регламентирана в Наказателния кодекс за престъпления, свързани с приватизацията и концесиите. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 151
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 141
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 139
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 136
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 142
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.