Гешев разкри как ще проверяват приватизацията

Ще бъде проверен целият приватизационен процес и всички сделки, каза в Благоевград главният прокурор Иван Гешев. "Длъжни сме да затворим тази страница, дължим го на българските граждани. Мисля, че на всички е ясно, че това беше бандитска приватизация, тя беше криминална и се трансформира държавната собственост по несправедлив начин в частна. Това го знае всеки български гражданин", отбеляза главният прокурор, цитиран от БТА. Той допълни, че за да има справедливост и наказателна отговорност за хора, които са извършили престъпления, трябва и политиците да си свършат работата, която българските граждани очакват от тях. Гешев изтъкна, че ако е необходимо следва да се извършат съответни промени, ако е необходимо дори и в Конституцията. Проверката, която е възложена, ще започне с най-големите приватизирани активи. "Ще вървим от най-големите сделки към следващите, ще се върви на етапи, по десет, по двадесет. След като се подават и са проверени от съответните структури на ДАНС и е събрана информация от Сметната палата, от Министерството на икономиката, Министерство на финансите, ще обобщават тази информация и ще я подават към прокуратурата, а отделно прокуратурата след това по всяка сделка ще направи анализ има ли основание за реализиране на наказателна отговорност", обясни какъв ще е редът на проверките Иван Гешев. Информацията за всяка сделка ще бъде публично оповестявана, за да се запознаят българските граждани какво сме констатирали, каза още главният прокурор. Това, което ще бъде направено в началото, е да стане ясно каква е сметката на приватизационния процес, тоест колко активи са продадени и срещу това колко пари са влезли, а после ще почнем сделка по сделка, уточни главният прокурор. Всеки един случай ще бъде проверен дали е имало предишни проверки по него, как са приключили, имало ли е съдебни производства, както и как се е произнесъл съдът там, където е имало производства. Преди седмица депутати от "Атака" заявиха, че ще внесат законодателни промени за отпадане на давността, регламентирана в Наказателния кодекс за престъпления, свързани с приватизацията и концесиите. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 111
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 61
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.