Прокуратурата подхвана ТЕЦ-ове за горене на боклук

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз.Обект на проверката ще бъдат ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Перник". Извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации. Предмет на проверката следва да бъдат издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци и съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ-овете по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО. МОСВ следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти. При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката да се изпрати на ВАП. Миналия месец десетки контейнери с италиански боклук бяха открити на пристанищата във Варна и в Бургас. Властите разпоредиха тези, за които има данни, че са внесени незаконно да бъдат върнати на изпращача. Тази седмица започна товаренето на няколко десетки от контейнерите, за да бъдат върнати обратно в Италия. Други 20 също са подготвени за извозване от Варненското пристанище. Контейнерите ще бъдат върнати на – италианската фирма “Дентиче пантелоне” в град Салерно. В интервю за bTV преди дни бизнесменът Христо Ковачки заяви, че не се страхува и няма да напусне страната, въпреки разследването за горене на отпадъци в предприятия, свързани с него и обвиненията на индустрията. Ковачки допълни, че не се притеснява „прокуратурата да се разрови“, припомня БГНЕС. Ковачки заяви още, че не се занимава с горене на боклуци, но познава хора от този бизнес. По думите му е легенда, че от тази дейност се печели много. Той каза още, че подкрепя действията на правителството да се въведе ред в този бизнес. dnes.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургаски младежи с интересна акция за Часа на Земята, Общината ще ги подкрепи

  • 19 Мар 2024
  • 100
Община Бургас ще съдейства на активните младежи, които се обърнаха към нея с искане за съдействие да организират събитие, посветено на Часа на Земята.

Интересните събития в Библиотеката тази седмица започват със среща с Енчо Керязов

  • 19 Мар 2024
  • 82
Тази сряда, 20 март, от 11.30 часа в Училище подкаст в Библиотеката гостува световноизвестният цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов. Той ще разкаже за сбъдването на мечтите и как избираш какъв да станеш. Събитието се организира със съдействието на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов".

Тази седмица Белодробната болница в Бургас провежда безплатен скрининг за риск от туберкулоза

  • 19 Мар 2024
  • 84
Под мотото "Да! Ние можем да спрем туберкулозата!" и по повод Световния ден за борба с болестта - 24 март, СБАЛПФЗ - Белодробна болница - Бургас организира Седмица на отворените врати. Тя ще се проведе в периода 19 – 22 март.

Бургас отбелязва Тодоровден с атрактивни конни надскачания

  • 19 Мар 2024
  • 101
За поредна година празникът Тодоровден ще събере елитни коне и състезатели от Клуб по конен спорт „Кан Крум“- Бургас, които ще се включат в традиционните кушии.

МТСП стартира програма за подкрепа на социални услуги на Българската православна църква

  • 19 Мар 2024
  • 81
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще подкрепи усилията на Българската православна църква (БПЦ) да предоставя качествени и ефективни социални услуги чрез Целева програма „Информираност, подкрепа и съпричастност“. Тя е с бюджет от 160 000 лв. и ще се финансира от Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ).