Експертиза ще установява кога, откъде и как е извършена хакерската атака срещу НАП

Тръгна делото по жалбата на НАП срещу глобата от 5,1 млн.лв., наложена от КЗЛД заради изтичането на личните данни, в резултат на хакерската атака срещу приходната агенция от 2019 г. Следващото заседание се отлага за началото на май месец. На заседанието днес съдът назначи комплексна експертиза с вещо лице, определено от ректора на ТУ София, като по възможност то трябва да бъде с допуск до класифицирана информация. Експертизата трябва да установи дали е могло със софтуер или купувайки хардуер НАП да избегне изтичането на данни, включително и с техническо обучение на персонал, както и дали са могли да бъдат предприети мерки за предотвратяване на този нерегламентиран достъп и технически възможни ли са били подобни мерки. Главният юрисконсулт на НАП Десислава Лукова заяви пред медиите, че проверките извършени на институцията са показали, че нейните служители и НАП, като администратор на лични данни, нямат вина за хакерската атака и срещу тях е извършено престъпление. По думите й експертизата трябва да установи още и кога и откъде е извършен пробивът на системата на НАП, спрямо коя система точно и по какъв начин е направено това. Според нея издадено наказателно постановление съдържа съществени процесуални пороци, липсват задължителни реквизити, изискуеми по закон. "Основните ни съображения за обжалване на санкцията са, че спрямо нас е извършено престъпно деяние, което към настоящия момент продължават процесуално-следствени действия, извършват се проверки от ГДБОП, от ДАНС, продължават действията и на Специализирана прокуратура. Беше извършена проверка от глобалния форум, имахме проверка от анкетна комисия към Народно събрание, към настоящия момент заключението, условно казано, е, че служители на НАП, както и самата агенция като администратор на лични данни нямат вина. Спрямо нас е извършено престъпление", посочи Лукова. Тя подчерта, че глобата не е платена и не подлежи на заплащане. Припомняме, че НАП обжалва глобата от 5,1 млн. лв. за теча на данни още през септември. Над 150 души са подали колективен иск срещу агенцията. Трима съдии си направиха отвод и днес процесът започна отново. След незаконно разпространените ЕГН-та, адреси, имейли и други лични данни, Комисията постанови, че Агенцията по приходите не е приложила подходящи технически и организационни мерки и така се е стигнало до теча на информация. След хакерската атака срещу НАП бяха засегнати данните на около 5 млн. българи. През декември съдът отново отказа да пусне на свобода шефа на "Тад" Груп Иван Тодоров, обвинен, че е поръчал атаката. Магистратите прецениха, че той може да въздейства на свидетели, включително и на негови служители, ако не е зад решетките. Затова съдебният състав не прие искането на защитата бизнесменът да бъде пуснат на свобода срещу парична гаранция. Другият обвинен - управителят на фирмата Георги Янков, бе освободен срещу 20 хиляди лева гаранция. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургаски младежи с интересна акция за Часа на Земята, Общината ще ги подкрепи

  • 19 Мар 2024
  • 59
Община Бургас ще съдейства на активните младежи, които се обърнаха към нея с искане за съдействие да организират събитие, посветено на Часа на Земята.

Интересните събития в Библиотеката тази седмица започват със среща с Енчо Керязов

  • 19 Мар 2024
  • 62
Тази сряда, 20 март, от 11.30 часа в Училище подкаст в Библиотеката гостува световноизвестният цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов. Той ще разкаже за сбъдването на мечтите и как избираш какъв да станеш. Събитието се организира със съдействието на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов".

Тази седмица Белодробната болница в Бургас провежда безплатен скрининг за риск от туберкулоза

  • 19 Мар 2024
  • 63
Под мотото "Да! Ние можем да спрем туберкулозата!" и по повод Световния ден за борба с болестта - 24 март, СБАЛПФЗ - Белодробна болница - Бургас организира Седмица на отворените врати. Тя ще се проведе в периода 19 – 22 март.

Бургас отбелязва Тодоровден с атрактивни конни надскачания

  • 19 Мар 2024
  • 78
За поредна година празникът Тодоровден ще събере елитни коне и състезатели от Клуб по конен спорт „Кан Крум“- Бургас, които ще се включат в традиционните кушии.

МТСП стартира програма за подкрепа на социални услуги на Българската православна църква

  • 19 Мар 2024
  • 67
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще подкрепи усилията на Българската православна църква (БПЦ) да предоставя качествени и ефективни социални услуги чрез Целева програма „Информираност, подкрепа и съпричастност“. Тя е с бюджет от 160 000 лв. и ще се финансира от Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ).