Лекари ще имат право на отказ да лекуват агресивни пациенти

Лекари и зъболекари ще могат да отказват помощ на агресивни пациенти. Това е записано в Националния рамков договор за следващите 3 години. Изключение ще се прави само, ако пациентът е в спешно състояние, съобщи БНТ. Доктор Емил Величков е нападнат с нож от двама наркозависими в кабинета му в Пазарджик през миналата година. Отказал им рецепта за лекарства с упойващ ефект. Казва, че по принцип агресивен пациент не може да очаква помощ от медик. Позовавайки се обаче на положената клетва, едва ли ще има лекар, който ще откаже медицинска помощ на пациент. Стига да е в неговите възможности, разбира се, ако пациентът не е много агресивен, допълни медикът. В етичния кодекс на лекарите отдавна е записано, че медик може да откаже помощ на агресивен пациент. От тази година текстът е част от договор, който урежда отношенията между лекарите и Здравната каса. Ние сме свидетели на много моменти, в които пациенти си позволяват само за това, че не може да се отказва лечение в кабинета, да се държат грубо, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. От Националната пациентска организация определиха новото правило като добро. Но предупредиха за подводни камъни при тълкуването на текста. Може да има момент, в който някой от лекарите наистина да откаже медицинска помощ и да имаме неприятен завършек на някой пациент, който се намира в спешно състояние, обясни Наталия Маева, говорител на Националната пациентска организация. След нападението, доктор Величков е монтирал паникбутон в кабинета. А в една от русенските поликлиники има физическа охрана и видеонаблюдение. През първото полугодие на миналата година нападенията над медици в спешни отделения са 34. Регистрирани са и почти 230 случая на вербална агресия. В края на юни 2013 г. Народното събрание прие единодушно промени в Наказателния кодекс, с които нападение срещу медицински лица се осъжда с "лишаване от свобода". Посегателството се приравнява с причиняване на телесна повреда на полицай, съдия, прокурор, следовател и други длъжностни лица. Нападението се наказва със затвор до три години при лека телесна поведа и до 10 г., ако поражението е тежко. За медицински лица са определени лекари, стоматолози, акушери, магистър фармацевти и медицински сестри. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 157
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 148
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 150
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 141
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 145
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.