Безпрецедентна суша от началото на зимата

След валежите, които паднаха в края на есента в някои части на страната, от началото на декември се установи период с много под обичайните валежни количества. След много сухия декември, януари не само продължи тази тенденция, но и я задълбочи. До момента, за изминалия период от първия месец на годината, на територията на над половината страна практически не е валяло нищо, а там, където нещо е преваляло, по правило става дума за съвсем символични количества. Някои може и да не харесват снега, но и в планините в момента от него има много по-малко от обичайното, което вече не е добре и в дългосрочен план. Лошите новини. В рамките на следващите 7 до десетина дни, т.е фактически почти до края на месеца, валежите над почти цялата страна ще останат символични или... никакви. Още по-лошо: (виж галерията от карти) дългосрочните модели не очакват нормални валежи и през февруари, и през март. На фона на проточилата се суша, това не са добри новини. Кога да чакаме валежи? Сигурните или поне доста вероятни валежи, вероятно може да очакваме едва през пролетта, при това през втората и половина. Разбира се, това не означава, че дотогава няма да капне и капка, но за преодоляване на последствията от продължителните периоди с по-малко от обичайните валежи, започнали за някои райони на страната още в средата на юли миналата година, са необходими по-съществени количества валеж. Проблемът е, че на фона на ниското все още слънце, краткият ден и ниските, макар над обичайните, температури, сушата се е "маскирала" - отчасти и заради наглед влажното и мъгливо време, дори с леки ръмежи в някои дни. Настоящата зима може да не е рекордно суха, но със сигурност е една от най-сухите за последните 20 години. Само след няколко седмици, с бързото увеличение на деня, слънчевото греене и слънчеви часове, сушата ще става все по-видима, ако не зачестят валежите, при това не с несимволичните няколко литра на квадратен метър, каквито, например имаше на места преди Нова година. Лош старт на сезона, ако внезапно не завали по-сериозно, предстои и за селските стопани. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

НАП няма да се запечатва обекти за несъществени нарушения

  • 26 Фев 2020
  • 49
НАП ще предложи промяна в Закона за ДДС, според която липсата на реквизити във фискалните бонове и несъхраняването в търговските обекти на паспорт на касовите апарати, и проблеми във връзката при предаване на данни към НАП, няма да водят до запечатване на търговския обект.

Отбелязваме с тържества 3 март

  • 26 Фев 2020
  • 28
На 3 март Бургас отново ще отдаде почит към освободителите. Началото на тържествата ще бъде дадено в 11 часа на площада пред Общината. Там ще се проведе ритуал по издигане на националния, европейския и общинския флаг.

Лекарите предупредиха: Започва втора грипна вълна

  • 26 Фев 2020
  • 63
На фона на нарастващата паника, че смъртоносният коронавирус може да стигне и до България, днес здравните власти обявиха, че започва втора грипна вълна от грип Б.

5-годишна забрана за влизане в САЩ заплашва Кубрат Пулев?

  • 25 Фев 2020
  • 195
Новината за депортирането на Кубрат Пулев от САЩ в неделя получи широк отзвук не само у нас, но и в доста водещи спортни издания по света. Макар първоначално боксьорът да отрече информацията пред bTV.

Близо 6000 работодатели са объркали справките за доходи през 2019 г.

  • 25 Фев 2020
  • 179
Заради допуснати неточности, близо 6000 предприятия и самоосигуряващи се лица ще трябва да изпратят отново справките за доходи, изплатени през 2019 година, /по чл. 73, ал. 1 и ал. 6 от ЗДДФЛ/, съобщават от Националната агенция за приходите.