« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Държавата плаща още 24.5 млн. лева за "Дунав мост 2" след арбитраж

Правителството одобри 24 483 934 лева допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии за 2019 г., които ще бъдат платени по решение на Международния арбитражен съд (ICC) в Париж при Международната търговска камара (МТК). Плащането е по дело по проект "Изграждане на нов граничен комбиниран (пътен и железопътен) мост на река Дунав при Видин-Калафат (България-Румъния)". След изплащане на дължимата сума на ищеца - FCC Construction, тя ще бъде приета като разход за българската страна, което ще увеличи стойността на активите ни за изграждането на обекта и ще се отрази при разпределението на дивидентите между България и Румъния, отбелязаха от МС. Извън официалното съобщение министър Росен Желязков обясни, че с парите ще се плати на изпълнителя на "Дунав мост 2", който осъди държавата в парижкия арбитраж. Дългът е бил признат от правителството на Пламен Орешарски през 2014 година. "Въпросът, който аз задавам, е защо, когато са признали това задължение, не са го изплатили, като с лихвите е нараснал до 14.3 млн. евро. Това е поредният дълг, ангажимент, който е оставен за следващите правителства", заяви Желязков, цитиран от БНР. До плащането се е стигнало, след като през 2013 г. испанската фирма FCC Construction е заявила претенция за изплащане на допълнителни близо 11 млн. евро. Според компанията държавата се е забавила да осигури учредяването на концесия за добив на инертни материали за изграждането на насипи на прилежащата инфраструктура на Дунав мост 2. "Към нашето правителство имаше много претенции - и от фирмата, и от посланика, и от други институции. Ние не ги признахме, затова не е имало плащания. Няма обаче и признаване на претенции, най-малко от мен като вицепремиер без портфейл, просто защото не съм имала такива правомощия", заяви пред "24 часа" Даниела Бобева. Желязков каза още, че се е наложило да се водят серия от преговори, в резултат на които размерът на лихвите е намален и България ще плати 24,483 млн. лв., което е с 3,423 млн. по-малко. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Дни на отворените врати в Районния съд в Бургас

  • 18 Апр 2024
  • 51
Ученици, посланици на Европейския парламент от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ и бъдещи съдебни администратори от паралелката „Съдебна администрация“ в Средно училище „Йордан Йовков“ посетиха бургаския районен съд в Деня на българската Конституция и юрист.

УЧЕНИЦИ И УЧИЛИЩНИ ПСИХОЛОЗИ ОБСЪДИХА ПРОБЛЕМИТЕ И ПРЕВЕНЦИЯТА НА РИСКОВЕТЕ В УЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ

  • 18 Апр 2024
  • 68
В Конгресния център се проведе среща на ученическите съвети, организирана от младежките ученически омбудсмани и отдел „Превенции и младежки политики“ към Община Бургас.

ОУ „Васил Априлов“ отбелязва 65 години от създаването си

  • 18 Апр 2024
  • 58
По повод 65 години от създаването си, основното училище е подготвило събития през цялата година, но най-наситено е през април, посочи Марияна Стефанова.

Наводненията в Дубай предизвикаха въпроси за посяването на облаци

  • 18 Апр 2024
  • 64
Порой от дъжд във вторник наводни части от Дубай, превърна улиците в реки и затвори за известно време второто най-натоварено летище в света. Водният потоп предизвика въпроса: Беше ли това бедствие причинено от програмата за засяване на облаци на Обединените арабски емирства?

Народното събрание прие на първо четене предложение от БСП закон за доброволчеството

  • 18 Апр 2024
  • 72
Кристиан Вигенин: Надявам се парламентът да бъде запомнен с нещо позитивно за финал, като приеме закона и на второ четене