КАТ започна акция "Дрегер"

Пътните полицаи започват засилени проверки на шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества от днес до 15 декември. Според статистиката, една от трите основни причини за възникване на тежки инциденти по пътищата на Европа с голям брой жертви е точно управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. "Наказанията за шофиране в нетрезво състояние варират в зависимост от употребата на алкохола, но от долната граница 0,5 до 1,2 промила е спиране на автомобил, отнемане на регистрацията, административна санкция от 500 до 1000 лв. и лишаване на водача от правоуправление от 6 месеца до 1 година. Над 1,2 вече сме в хипотезата на Наказателния кодекс, като там в зависимост от тежестта на нарушението може да се стигне до лишаване от свобода до пет години", каза инспектор Чавдар Кочев от "Пътна полиция". По време на проверките пътните полицаи ще следят и за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, невръчени електронни фишове, както и за неплатени глоби, наложени по Закона за движение по пътищата. Това е втората акция "Дрегер" на МВР за годината. Предишната се проведе през юни. Тогава бяха засечени 260 шофьори зад волана след употреба на алкохол и наркотични вещества, припомни инсп. Чавдар Кочев. Този уикенд, включително и на студентския празник, са регистрирани 15 пътно-транспортни произшествия с пияни водачи. Няма данни за хванати с наркотици в кръвта. Водачите да бъдат изключително внимателни заради мъглите и да излизат подготвени за зимни условия, призоваха още от КАТ. "Сутрин температурите са ниски, има мъгла, има предпоставки и образуване на поледици, които водят тежки последствия при непредпазливо шофиране", каза инспектор Кочев. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 82
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 80
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 79
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 91
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.