« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Свинското с рекордни цени, ще поскъпва още

Свинското месо достигна рекордни цени през последните месеци. Килограмът вече струва почти 8-9 лева, и то на едро. Само през септември цените са скочили с цели 45%. Това са най-високите цени на свинското за последните 10 години, отчитат и от Комисията по стоковите борси и тържищата, която следи равнищата на едро, съобщи Нова тв. Търговците признават, че за месец цената на свинското е скочила с лев-два. От свинефермите обясняват високите цени с недостига на свинско след бума на африканската чума. Най-силно дефицитът се усеща в Китай, където и консумацията на свинско в света е най-голяма. Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалните свиневъди обясни, че в Китай се произвежда повече от половината от месото в света, в момента липсват около 40% от него. Това се отразявало на търговията по целия свят. Според производителите и преработвателите месото ще поскъпва още до края на годината. По-осезаем ръст обаче търговците очакват напролет. По-скъпо ще купуваме и колбасите. Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урдужоров обясни, че цените на месото, което идва от Европа от началото на година са се повишили с 50%. "Не само, че е по-скъпо, ами и го няма", призна той. А родното производство не може да задоволи пазара. Експерти, които следят борсите отблизо обаче твърдят, че няма основание за такова драстично покачване на цените. Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите смята, че търговците спекулират с африканската чума, защото световната борса не показва недостиг на месо. За спекула на пазара предупреждават и от Комисията по стоковите борси и тържища. Прогнозите им са за успокояване на цените до края на годината. А в момента, ако потребителите заместят свинското с пилешко или телешко, например, поскъпване може да се очаква и при другите меса, предупреждават търговците. dnes.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Президентът на Иран предупреждава за тежък и болезнен отговор, ако неговите „интереси“ бъдат нападнати

  • 16 Апр 2024
  • 58
Президентът Ибрахим Раиси предупреди, че „най-малкото действие срещу интересите на Иран“ ще бъде посрещнато с „тежък, обширен и болезнен“ отговор.

Регионална библиотека „Захарий Княжески“, гр.Стара Загора ще покаже конституциите на Република България от първото печатно издание

  • 16 Апр 2024
  • 78
На 16 април честваме Деня на Българската конституция и професионалния празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.

Оскверниха гроба на патриарх Неофит

  • 16 Апр 2024
  • 68
Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Света Неделя", съобщиха от Светия Синод на Българската православна църква.

Гори историческата сграда на Стоковата борса в центъра на Копенхаген

  • 16 Апр 2024
  • 71
Пожар гори в сградата на Стоковата борса в датската столица Копенхаген, съобщи БНТ. Зданието е построено през 17-и век и е сред най-старите в града.

Кристина Дончева гостува на учениците от 2В клас в ОУ"Св. Климент Охридски" гр.Бургас

  • 16 Апр 2024
  • 80
В рамките на кампанията за насърчаване на детското четене "Походът на книгите", талантливата и гласовита Кристина Дончева гостува на учениците от 2В клас в ОУ"Св. Климент Охридски" гр.Бургас.