Предотвратен е нов опит за спиране на излъчването на БНР

Нов опит за спиране на излъчването на Българското национално радио предотвратен от ръководството на радиото. Това каза директорът на медията Светослав Костов, цитиран от DarikNews. Това се е случило миналата седмица. В края на работния ден в четвъртък частната компания НУРТС уведомила с писмо БНР за профилактика, планирана да трае през целия следващ ден. Така на 4 октомври е трябвало да замлъкне не само "Хоризонт", но и радио "София", и "Христо Ботев" за времето от 9 до 17.00 часа. Уведомителното писмо обаче е било получено към 16.30 и до 17.00 часа е оставало съвсем малко време за отговор. "Веднага се събра Управителният съвет на радиото, главният инженер, шефът на централната апаратна, на техниката, шефът на правния отдел и написахме писмо до НУРТС, че спираме всички профилактики", каза Костов. Аргументът на ръководството на радиото е бил, че точно в този момент, когато радиото бе глобено заради спирането на сигнала и вървят проверки на прокуратурата и АДФИ, не е редно да се правят профилактики. Освен това искането е за спиране на сигнала в петък сутринта, а БНР трябва да предава парламентарния контрол от 11.00 часа. В същото време тече кампания за местни избори, има предизборни клипове и реклама. Всичко това изтъква като мотиви в писмото си ръководството на БНР. "А профилактиките до края на годината не са никак малко - със сигурност над 25", добави Костов. Планът за профилактики пък е съставен в края на миналата година от предишното ръководство на радиото и директора му тогава Александър Велев, чиито кадрови назначения още при предишния му мандат преди 18 г. са журналистите, които сега поискаха оставката на новия директор на радиото, сменил самия Велев. Шефът на БНР не разкри къде се фокусират подозренията му и кой би могъл да стои зад този сценарий за компрометиране на новото ръководство на националното радио, но беше категоричен, че новият опит за спиране на сигнала никак не е случаен. "Приемам го като саботаж и провокация. Писмото беше получено след 16 часа, за да изтече работното време и до 17", каза той. За новия опит за саботаж УС на БНР е разпратил писма и до СЕМ, КРС и ДАНС. Екипи от спецагенцията и прокуратурата се очакват на проверка, но реакция от медийния регулатор и комисията засега няма, каза директорът на радиото. Така, близо седмица от изпращането на писмото до днес, СЕМ не е реагирал на този втори опит за спиране на сигнала на БНР, въпреки че в същото време много бързо глоби радиото за замлъкването на "Хоризонт" на 13 септември. Тогава пак така в спешен порядък съставът на СЕМ намери време да изслуша редколегията и да поиска оставката на директора именно заради замлъкването на "Хоризонт", след което обаче нарече протеста в негова защита "натиск". / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 39
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 62
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 67
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 81
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 50
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.