ЕК: Образованието в България трябва да се подобри

Усилията на България да осъвремени образователната система продължават, но подобряването на качеството и приложимостта на пазара на труда остават предизвикателство. Това сочи оценка на Европейската комисия, представена днес и цитирана от БТА. Демографските тенденции и увеличаващият се недостиг на умения показват, че България трябва да вложи повече в обучението на гражданите. Нуждата от повишаване на уменията на възрастните е голяма, но участието в обученията за възрастни е слабо, се допълва в документа. Престижът на преподавателската професия у нас е нисък, а преподавателите застаряват, допълва ЕК и препоръчва увеличение на заплатите в тази област. Данните за нашата страна показват, че за последното десетилетие броят на напусналите преждевременно училище е намалял с две на сто, но все още остава малко над средното в ЕС. Значително по-слабо е участието на българите (2,5 на сто) на възраст 25-64 години в учебни дейности спрямо останалите граждани на ЕС (11,1 на сто). Сред нуждите, посочени от българските учители, е придобиването на умения за преподаване с по-технологични средства. За ЕС комисията препоръчва да бъдат привлечени качествени учители и те да получат необходимото, за да останат в системата. Отчита се, че все още финансирането на образованието остава под равнищата от преди икономическата криза от 2007-2008 година. Делът на младите хора с диплома за висше образование в ЕС е нараснал от 32,3 на сто през 2009 г. на 40,7 на сто през 2018 година. Делът на децата, които ходят на училище от ранна възраст, е нараснал от 90,8 на сто през 2009 г. на 95,4 процента през 2017 година. Всеки пети 15-годишен европейски ученик все още не може да реши прости задачи, свързани с четене и смятане, се отчита в доклада. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 63
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 71
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 72
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 85
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 52
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.