« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Кабинетът разписа правила какво не трябва да прави чиновникът

Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация е публикуван за обществено обсъждане на Портала за обществени консултации. В глава "Лично поведение" на Кодекса се посочва, че служителите в държавната администрация придобиват и управляват имуществото си по начин, който да не създава съмнение за злоупотреба със служебното им положение, а в обществения си живот те нямат право да се възползват от служебното си положение или да използват правомощията си за извличане на лична облага. В специална глава на Кодекса са разписани правила за антикорупционно поведение на служителите в държавната администрация. Те не допускат поведение, което ги въвлича в корупция и противодействат на такива прояви и на други неправомерни действия в държавната администрация. Служителите в държавната администрация не допускат да бъдат поставени в икономическа зависимост, както и да искат и да приемат подаръци, услуги, пари, облаги или други ползи, които могат да повлияят на изпълнението на служебните им задължения, е разписано още в Кодекса. Те не могат да приемат подаръци или облаги за извършване на работа, която влиза в служебните им задължения, нито да извършват дейност извън тяхната компетентност. Служителите не приемат облага или обещание за облага, за да упражнят влияние при вземане на решение от други длъжностни лица във връзка с изпълнение на служебните им задължения. Те не посредничат за получаване от другиго на облага, за да бъде извършено или да не бъде извършено действие по служба. В Кодекса е разписано още, че служителите в държавната администрация са длъжни да докладват на ръководителите си за станали им известни данни за корупция или за конфликт на интереси в администрацията, в която работят. В подзаконовия акт се въвежда защита за служителите, които са докладвали за установено от тях нарушение на Кодекса, както и механизми, гарантиращи неговото спазване - обучения и разяснителни кампании по приложението му. При неспазване нормите на поведение на Кодекса служителите в държавната администрация носят дисциплинарна отговорност по Закона за държавния служител и Кодекса на труда. Предвижда се Кодексът да се прилага и за администрацията на другите органи на държавна власт и за администрацията на органите на местното самоуправление, доколкото не е установено друго в специален закон или указ на президента, се посочва в доклад от вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева по проекта на постановление на МС. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 108
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 127
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 140
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 157
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 130
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение