АПИ: Тол системата може да стартира още на 1 февруари 2020 г.

Важно е добре да подготвим тол системата, за да заработи плавно и ефективно, заяви проф. Олег Асенов от Управителния съвет на Пътната агенция. Изказването му идва, след като започнаха работа четирите демонстрационни центъра на Националното тол управление, в които превозвачите могат да тестват издаването на маршрутни карти за тежкотоварни автомобили. Тази сутрин експертът обясни пред bTV, че за момента е трудно да се говори за конкретна дата, на която ще стартира тол системата. По думите му, оптимистично погледнато, стартът ѝ може да е на 1 февруари 2020 г., но крайният срок е заложен за 1 март 2020 г. За момента предвидената тарифа за изминат километър варира между 18 и 25 стотинки. Асенов обясни, че при първоначалните разговори от страна на превозвачите е поискано допълнително оптимизиране на цените, като предстоят интензивни разговори за постигане на консенсус. Асенов каза още, че тарифи под 15 ст. за изминат километър не са здравословни, тъй като се следят разчети от винетките и се изчисляват приходите. При тарифи 18-25 ст. се очаква приходи от системата на стойност 600 млн. лв. При 15 ст. те ще са 550 млн. лв, като към тях ще бъдат добавени 220 млн. лв. от винетки. Той подчерта, че в момента тестовете вървят успешно и има интерес в демо центровете, като превозвачите изказват мнение и препоръки. Най-честите притеснения са свързани с точките на интерес и изборът на маршрути. Освен това експертът посочи, че поставени сензори на земята извършват осово претегляне на дадено превозно средство, за да се изчисли дали е претоварено. При установени нарушения органите поемат съответния камион и съставят акт и административно нарушение. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 114
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 62
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.