Между 600 000 и 800 000 са работещите бедни у нас

По различни оценки работещите бедни у нас са между 600 000 и 800 000. Това са хора, които не могат да се издържат с парите, които получават, каза социалният министър Бисер Петков пред bTV. Той припомни обаче, че заплатите непрекъснато растат, а заложената минимална заплата за догодина е 610 лв. При дни дни от КНСБ обявиха, че издръжката на живот у нас расте и тя е вече 2448 лева за семейство с двама възрастни и две деца и чистата заплата за един възрастен не трябва да бъде под 1224 лева. "Искам да посоча, че и доходите нарастват. 1208 лева е средната заплата според НСИ в първото тримесечие", каза министър Петков, който отбеляза, че един от лостовете за влияние на правителството върху доходите е размера на минималната работна заплата, а тя е скочила от 510 на 560 лева. Не е било постигнато споразумение как да се изчислява минималното работно възнаграждение между социалните партньори, но в управленската програма са посочени нейни нива на нарастване и те се спазват, категоричен е Петков. Той цитира изследване, според което България е рекордьор по ръст на минималната работна заплата. Проблемът е обаче, че тръгваме от много ниско ниво, каза Петков. Друг начин за влияние върху живота на хората, живеещи в бедност, е чрез "социалните трансфери" като целевите помощи за отопление. Социалният министър успокои, че в размера на новите помощи е отчетено повишението на цената на тока, както и индексацията на пенсиите, така че средствата да бъдат адекватни и да няма изключени. Подкрепа ще има и за хората с увреждания. Досега 124 000 хора с увреждания са преминали индивидуална оценка. 9500 са заявили потребност от лична помощ, 8500 са получили направление. Хората, които имат право на това, са 80 000. В момента 24 000 ползват личен и социален асистент., те имат право да получат лична помощ и по новия закон, ако подадат молба. За да няма двойно финансиране, този, който получава добавка за лична помощ - в момента около 100 лв., трябва да реши - дали да се лиши от тези 100 лв., за да има личен асистент. Хората сами могат да избират кой да им е личен асистент - както хора от роднинския кръг, така и други, които се занимават професионално с това. Възможно е да бъдат и работещи пенсионери. Срокът да се наемат на работа хора с увреждания изтича на 13 август и съветът на социалния министър е работодателите да се възползват максимално от това. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 95
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 89
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 78
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 79
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 88
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.