Токът поскъпва средно с 2.9% от днес

Средното увеличение на цената на електроенергията за битовите потребителите е 2,90%. Това каза председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов по време на брифинг за цените на електрическата и на топлинната енергия в сила от 1 юли. Той уточни, че решението е взето днес в 14.00 часа, като отбеляза, че утвърдените днес цени са по-ниски в сравнение с приетите в доклада от 27 май. "Тогава беше предвидено среднопретегленото изменение да бъде 3,48%", допълни доц. Иванов. "Най-важното, което предполагам интересува всички, е какви са измененията на крайните цени на ел. енергията за битовите потребители, считано от 1 юли 2019 г. Изменението е както следва. За ЧЕЗ - 2,90%, за EVN - 2,97%, за ЕНЕРГО-ПРО - 2 80 %", каза още председателят на КЕВР. Средното изменение на цената на топлинната енергия е 3,53%, каза още шефът на КЕВР. По думите му допреди месец предвиденото изменение в цената на топлинната енергия е било 4,50 %. Доц. Иванов даде данни за цената на топлинната енергия за отделните топлофикации. "Цената на топлинната енергия за "Топлофикация София" се увеличава с 3,06% при предвидени преди месец 4,30%. Цената на "Топлофикация - Разград", където увеличението беше най-голямо - 17,53% се актуализира на 8,59%. Т.е. наполовина. Също така цената на топлинната енергия на "Топлофикация Габрово" от 12,53% намалява на малко под 10%. Топлофикация "Враца" намалението е близо два пъти - от 7,52% цената намалявана 3,80 %", каза още доц. Иванов. Таксата "задължение към обществото" намалява от 20,49 лв./МВтч на 19,57 лв./ МВтч, а цената на базовата енергия се запазва 89 лв./ МВтч, каза още Иванов. " "Задължението към обществото, което беше определено в доклада на работната група на 27 май тази година беше 20,49 лв./МВтч. В резултат на постъпленията в по-голям размер на приходите на енергийния фонда и тяхното отчитане от работната група, добавката задължение към обществото намалява на 19,57 лв./ МВтч. Искам да отбележа, че тъй като всяко количество електроенергия, потребявано в страната се облага и с тази добавка "задължение към обществото", нейното намаляване е един положителен фактор както за бизнеса, така и за битовите потребители", допълни доц. Иванов. На въпрос дали се запазва цената на базовата енергия, той уточни, че се запазва и е 89.00 лв./ МВтч / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 236
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 217
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 226
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 288
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 258
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.