26 000 пенсионери получават максимума от 1200 лева от 1 юли

43 000 пенсионери ще получат пълния размер на пенсиите си, след като таванът вече ще е от 1200 лв. след 1 юли. Това съобщи социалният министър Бисер Петков пред bTV. 5,7% увеличение ще има за всички пенсии, 219 лв. става минималната пенсия. Социалната пенсия за старост също се увеличава на 132 лв., припомни още министърът. Пенсиите на 26 000 пенсионери ще продължат да са ограничени на новия по-висок "таван". В резултат на увеличението се очаква средният размер на пенсията на един пенсионер у нас през 2019 г. да достигне 386,27 лв. "Над 2 130 000 пенсионери ще получат увеличение с 5,7% на пенсиите си от 1 юли 2019 г. Промяната е в изпълнение на предвиденото в Кодекса за социално осигуряване увеличение на всички пенсионни плащания, отпуснати с начална дата до 31 декември 2018 г.", обясни той. "Със законодателни промени се даде възможност на всички граждани да изчислят по коя методика да се пенсионират - новата или старата. Хората имат право на информиран избор. Данните показват, че има голям интерес към електронния калкулатор на НОИ. Още повече, че законодателството гарантира на всички граждани, че ще получат по-високия размер на пенсия. Хората ще могат да избират по кой модел да се пенсионират до 2021 година. Мобилни екипи на НОИ също обикалят и разясняват, консултации се дават и в териториалните дирекции на НОИ", обяви министър Петков. Има засилено търсене на пазара на труда, по данни на Агенцията по заетостта безработицата през май е 5,3% - 175 хиляди души за без работа през същия месец. "От 35 държави има работници в момента в България, като голяма част от тях са в областта на туризма и са сезонно заети. При висококвалифицираните кадри има тенденция да се връщат у нас, главно заради стандарта на живот, който на Запад е по-висок, но тук разходите са по-ниски", добави министърът. Петков припомни и че от първи юли ще могат да се подават молбите за целеви помощи за отопление. В бюджета са дадени допълнително 40 млн. лв. и тази година 255 000 домакинства - 45 хиляди повече, ще имат достъп до тази целева помощ, посочи социалният министър. "Работата по Националната стратегия за детето е спряна. Такава стратегия няма и не се работи по нея. Имаше проект за Стратегия за детето, но ние се съобразихме с острите обществени реакции и я оттеглихме. По нея не се работи. Трябва да намерим начин всички да се обединим и да работим за бъдещето на нацията", каза още социалният министър. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 185
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 176
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 182
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 380
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 344
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас