Отложиха гласуването за партийните субсидии

Изненадващо промените в Закона за държавния бюджет, с които субсидиите за партиите падат от 11 лева на 1 лев на получен глас, отпадна от дневния ред на парламента за тази седмица. Според гласуваната в сряда програма измененията трябваше да бъдат обсъдени като първа точка в петък. Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ обаче предложи обсъждането на промените в бюджета да бъде отложено с мотива, че не е готов докладът на бюджетната комисия, която е водещата в случая. Предложението му беше прието с мнозинство, като само двама депутатите гласуваха против, а седем се въздържаха. Въпросът за драстичното орязване на субсидиите противопостави не само управляващи и опозиция, но и предизвика спорове между ГЕРБ и малката коалиция във властта. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов вчера поиска преди въпросът да бъде обсъден в пленарната зала, да се обсъди на Коалиционен съвет. От БСП пък настояват за широк дебат преди да се правят каквито и било промени, защото според тях с 1 лев на глас на партиите няма как да оцелеят, което поставяло под въпрос демокрацията. ДПС пък поиска субсидията да е нула лева, но да се разреши финансирането на партиите от фирми и симпатизанти. От "Атака" смятат, че субсидията може и да падне, но искат медийното отразяване на предизборните кампании да е безплатно за политическите сили. dnes.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

БАН с официална позиция срещу руския опит да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело

  • 27 Май 2020
  • 50
БАН излезе с официална позиция относно със скандала с изложбата на Руския културен център в София преди 24 май, която представи Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотност и просвещение в Русия.

Велоалеята до „Крайморие“ ще продължи с пасарелка над хълма след „Пода“

  • 27 Май 2020
  • 75
Община Бургас намери подходящо техническо решение за продължение на велоалеята до квартал Крайморие. С днешна дата са изградени 4 километра от нея - до орнитоложкия център "Пода".

€500 млрд. за възраждането на ЕС - с грантове и заеми

  • 27 Май 2020
  • 73
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи днес на извънредна сесия на Европейския парламент в Брюксел ново предложение за бюджета на ЕС до 2027 година.

С матури ще се кандидатства в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  • 27 Май 2020
  • 90
Оценките от държавните зрелостни изпити, които предстои да държат дванадесетокласниците, ще бъдат вход за кандидатстване в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, реши академичното ръководство.

Нова заповед на Ананиев, с която отпадат още въведени забрани

  • 27 Май 2020
  • 98
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19, съобщиха от здравното ведомство. Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия.