Край на пържените и вредни храни в детските градини и ясли

В детските заведения няма да се предлагат пържени храни. Това предвижда проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. В седмичното меню на децата трябва да присъстват най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове, а консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Предлаганите мармалади от плодове и конфитюри с плодово съдържание ще трябва да съответстват на "екстра качество". Предвижда се ежедневно включване в менюто на най-малко 350 грама кисело или прясно мляко и на най-малко 35 грама сирене и/или кашкавал при целодневно хранене. Кравето прясно и кисело мляко трябва да бъде със съдържание на мазнини от 3.0 до 3.6 процента, като два дни седмично се включва кисело мляко с 2 процента мазнини и/или прясно мляко с 1.5 процента мазнини. Айранът ще се предлага без добавена сол. Не се допуска предлагане на подсладени пресни и кисели млека, освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители. В детските заведения няма да се предлага прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. Месото, което ще се предлага на децата, трябва да е охладено, като телешкото и свинското - да са без видими тлъстини, сухожилия и кости, а птичето месо - без кожа. Няма да се предлага солена, пушена, сушена, маринована или консервирана по друг начин риба и хайвер. В проекта се предвижда да не се допускат храни, съдържащи хидрогенирани, напълно и/или частично, мазнини. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 135
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 148
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 130
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 168
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 118
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.