ЦИК обяви официално имената на новите евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви официално имената на новоизбраните 17 български представители в Европейския парламент от произведените избори на 26 май 2019 г. Решението на комисията прочете председателят на ЦИК проф. Стефка Стоева, която връчи и удостоверение за избор на всеки един от новоизбраните депутати. Следва обнародването на решението в Държавен вестник. Свои представители в новия Европейски парламент имат ГЕРБ - шестима, БСП - петима, ДПС - трима, ВМРО - двама и Демократична България - един евродепутат. Имената на новите евродепутати по азбучен ред са : Александър Йорданов /ГЕРБ/, Ангел Джамбазки /ВМРО/, Андрей Ковачев /ГЕРБ/, Андрей Новаков /ГЕРБ/, Андрей Слабаков /ВМРО/, Асим Адемов /ГЕРБ/, Атидже Алиева - Вели /ДПС/, Ева Майдел /ГЕРБ/, Елена Йончева /БСП за България/, Иво Христов /БСП за България/, Илхан Кючюк /ДПС/, Искра Михайлова /ДПС/, Мария Габриел /ГЕРБ/, Петър Витанов /БСП за България/, Радан Кънев /Демократична България/, Сергей Станишев /БСП за България/, Цветелина Пенкова /БСП за България/. Новите евродепутати на ДПС - Илхан Кючук, Искра Михайлова, Атидже Алиева - Вели са реално кандидатите от трето до пето място в листата. Поради отказа на първите двама - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, за Страсбург ще заминат следващите трима. Преференциален вот пренареди и листата на БСП, заради което Сергей Станишев зае второто място след Елена Йончева. Като провал за БСП определи резултата на евроизборите председателят на предизборния щаб на "БСП за България" Георги Свиленски. По думите му това няма да се отрази на работата на коалицията, която имала твърдо ядро и стабилна подкрепа в собствения си електорат. БСП ще се мъчи да разшири тази подкрепа, каза Свиленски. Той посочи още, че е доволен от избора на евродепутатие, но не е доволен от техния брой. "Винаги сме защитавали преференциите и сме заявявали, че крайният суверен е българският народ и се радваме, че такъв голям брой от нашите гласоподаватели ги е употребил", коментира още социалистът. Александър Йорданов, който стана евродепутат от СДС с листата на ГЕРБ, каза, че "не е влязъл в тези избори с амбицията на всяка цена да бъде евродепутат, а по-скоро това е било изпълнение на морален дълг към избирателите на СДС, с който да помогне на организацията да възвърне своя авторитет и позиции в политическия живот". По думите на Йорданов СДС е партията, благодарение на която в момента в България има демокрация. В Европарламента Йорданов щял да защитава политиката на правителството и на демократичните сили и вижда участието си в комисиите по външна политика и евентуално сигурност и образование и култура. В отговор на въпрос Александър Йорданов каза още, че ГЕРБ и СДС са постъпили по европейски и са се обединили, какъвто е бил призивът за тези избори на кандидата за председател на ЕНП Манфред Вебер. "Той много ясно посочи кои смята за десни, оттам нататък всичко е свободна махленска интерпретация", посочи новоизбраният евродепутат. http://glasove.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 241
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 224
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 234
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 437
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 391
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас