« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Столетни букови гори вкараха Централния Балкан в ЮНЕСКО

Един от най-новите български обекти в световното наследство на ЮНЕСКО е паркът „Централен Балкан”. Той е признат за биосферен резерват с планетарно значение преди малко повече от година и половина. Най-голямото му богатство са столетните широколистни гори, особено буковите, чиято средна възраст от 135 г. датира малко след Освобождението от османско иго, което чествахме преди дни. И означава, че някои дървета са връстници на Априлското въстание, чиито бунтовници са се крили именно в тези лесове. Има още горуни, ясени, липи, смърчове и какви ли не други видове дървета. „Който го е страх от мечки, да не ходи в гората” е известна пословица от онези времена, но и до днес в Централния Балкан има и мечки, и вълци, и диви котки, и диви кози, а сред 224 вида птици, които кръжат над тях, включително скални орли и ловни соколи – никак не е случайно, че Ботев ги е намесил в стихотворенията си. Той е точно от този край. Мястото е уникално, защото в парка има и тундра, и тайга, и широколистни, и иглолистни гори, и ждрела. Тук е най-високият връх на Стара планина – Ботев с неговите 2376 м. Но малцина знаят и са виждали най-високия водопад в България, а ние нямаме много. Райското пръскало хвърчи от 124,5 м. Малцина си дават сметка, че България е страната на билките – европейски лидер в производството им. Централният Балкан е една от най-големите им съкровищници. В парка се срещат невероятните 166 вида. Повече са сортовете гъби, които могат да се берат в него. Даже еделвайси можете да намерите в уникалния национален парк, който повечето българи уви не познават, но с нашето „откритие” могат да посетят още този уикенд. И след това да отделят още няколко почивни дни, защото им предстои да намират все нови и нови причини да се връщат в уникалната природна красота, която ние сме изследвали от различни страни. Паркът е всъщност общност от 9 резервата, сред които наред с по-познатите имена като мистичната Царичина и красивата Козя стена, присъства например един с романтичното название „Пеещи скали”. Чудесно е, че Централният Балкан има в своето подножие много интересни места за културен и исторически туризъм – от родното място на Васил Левски – Карлово, един приятен град с чудесни ресторанти, до непрекъснато развиващия се етнографски комплекс „Етъра”, който неотдавна откри нов модерен, но същевременно и стилизиран във възрожденския интериор хотел за ценителите на традициите. Пак в нозете на планината е и Троян, който е един от малкото български градове с истински туристически маркетинг. Специално ще ви разходим дотам, а сега само ще споменем визитката на балкански град, която изтъква точно 150 причини да го посетите. https://trip.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

По думите на военния ни министър българското разузнаване следи ситуацията в Близкия изток

  • 19 Апр 2024
  • 57
Докладваха ни, че ударът в Иран е ограничен по военна цел.

ВАРНА БЕ ДОМАКИН НА СЪСТЕЗАНИЯТА ЗА МЛАДИ ТАЛАНТИ В МОДАТА, ФРИЗЬОРИ И ГРИМЬОРИ

  • 19 Апр 2024
  • 64
За поредна година МОН организира състезания за излъчване на млади таланти в модата и фризьорството, като този път домакин на пъстрото събитие беше Варна.

В Сливен се провежда кампания в училищата „Чуй ме! Нито един повече!“

  • 19 Апр 2024
  • 107
Кампанията „Чуй ме! Нито един повече!“ на Младежки дом Сливен и над седемдесет младежки и културни организации в Сливен, под егидата на кмета Стефан Радев, вече набра скорост и постига завидни резултати.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ ЩЕ ПРЕВОЗВАТ УЧЕНИЦИ

  • 19 Апр 2024
  • 102
За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси.