Томислав Дончев предлага промяна в Конституцията: Образованието да е задължение

Вицепремиерът Томислав Дончев предлага промяна на чл. 53 от Конституцията, в който да се запише, че образованието до 16-годишна възраст е задължително. Той обяви това в интервю за предаването "Тази събота" на bTV. В момента в основния закон е записано, че всеки има право на образование, но не и задължение. "Ако преди десетилетия неграмотен човек е можел да упражнява някакъв труд, то според мен след десетина години това няма да може да се случи. Мисля, че поне основното образование трябва да бъде задължително. Редно е да има дискусия по темата. Когато не сме уредили фундамента, как можем да говорим за наука. Един неграмотен човек лежи на гърба на обществото", уточни Дончев. Относно новината за преминаването на "Турски поток" през България, вицепремиерът се ограничи до коментара, че има всички анонси това да се случи. На въпроса дали имаме "да" от Европейската комисия той каза, че от много месеци за хъб "Балкан" се водят разговори с ЕК. "Добре е и е важно България да си съхрани ролята на разпределител на газ. Това е въпрос не само на приходи, но и на национална сигурност. Не бива България да е заобиколена от всички газови трасета", подчерта Дончев. За думите на председателя на БСК Радосвет Радев, че у нас бедни са не само работниците, но и капиталистите Дончев каза: "България все още има скромен опит с членството в ЕС. На българския предприемач все още мащабите му са дребни. Усещането за бедност идва от това, че ако до вчера сме се сравнявали със себе си, днес се сравняваме с другите - с шведи, австрийци, германци". След скандала около апартамента на финансовия министър Владислав Горанов той е посъветвал Горанов да даде максимално много информация на медиите. Проверката по случая е доказателство, че върху никого няма чадър, изтъкна вицепремиерът. "Ние имаме интерес Черно море да бъде демилитаризирана зона. Не е в наш интерес да има напрежение по нашите граници". Така Дончев коментира конфликта между Русия и Украйна. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 148
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 161
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 143
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 181
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 129
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.