Хиляди българи блокирани на остров в Гърция

Хиляди български туристи са блокирани на гръцките острови, след като работниците в гръцките фериботни линии обявиха 24-часова стачка и спряха фериботите в Егейско и Йонийско море. В сряда Гръцката моряшка федерация поднови искането си за увеличение на възнагражденията на фериботните работници с 5 процента след осемгодишното замразяване на заплатите в сектора. Работодателите предлагат увеличение с 1 процент. Синдикатът е отхвърлил предложението. Българските туристи, които приключват почивката си не могат да отпътуват днес. Малко от тях успяха да си осигурят място в последните фериботи преди моряците да започнат стачката. Повече от 200 хиляди пътници, сред които и много българи, бяха закупили места за фериботите днес, но стачката ги принуди да останат на островите и то без гаранция, че ще успеят да намерят място в първите кораби утре, пише "24 часа". В пълна безизходица са туристите с кемпери и каравани, защото за тях местата са ограничени на всеки ферибот. Някои от тях ще се наложи да чакат с дни. Собствениците на хотели дори намалиха цените на нощувката за днес, за да компенсират затрудненията на туристите. По пристанищата има много хора, които чакат с надежда да си осигурят място поне за утре. Няколко фериботни компании пускат утре допълнителни кораби, но не по всички направления. Проблемът е комплексен за туристите, които пътуват с ферибот от остров към някое гръцко летище. Те се опитват не само да си осигурят място за ферибота, но и да намерят билет за самолета след това. Круизните кораби не акостират днес на гръцки острови, а тези, които са на котва променят програмата въпреки недоволството на пътуващите. Стачката на гръцките моряци и пристанищни работници доведе до огромни щети за бизнеса. На котва остават всички търговски кораби, като някои от тях са транспортират бързоразвалящи се хранителни продукти. Шофьорите на тирове също са в безизходица, принудени да чакат едно денонощие по пристанищата. Български ТИР-ове има на портовете Игуменица и Патра, които изчакват да премине стачката, за да отпътуват към Италия. В обратна посока, от италианските пристанища към Гърция, фериботите се движат по разписание. Български шофьори на товарни камиони има и на други пристанища, които очакват да натоварят стока, предназначена за български фирми. Към остров Тасос, където в момента повечето туристи са българи, не е прекъсната връзката. Моряците от пристанище Кавала съобщиха, че подкрепят протестите символично и фериботите от и към остров Тасос се движат по разписание. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 112
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 62
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.