Токът поскъпва от 1 юли, прогнозите са за 1.89%

Средното увеличение на цените за бита на ел. енергия в страната от 1 юли ще бъде с 1.89 процента, въпреки че ЕРП-тата поискаха много повече. Това става ясно от доклад на КЕВР, който ще бъде публично обсъден на 31 май, съобщи БНТ. През юни регулаторът трябва да вземе крайното си решение. Повишението на крайната цена на клиентите на ЧЕЗ трябва да е с 1.7 процента, на ЕВН с 1.81%, а на Енергопро - с 2.6 процента. Регулаторът има специален сметкоплан, в който точно са определени кои разходи могат да бъдат признати в ценовото регулиране. Това каза пред БНТ експертът Атанас Тасев. "Последните години регулаторът се държи доста рестриктивно по понятни причини. Като в значителна част от необходимите инвестиции реално не се приемат. Това не е съвсем положително, защото след време системата за принос може да деградира и тогава ще се наложи по-голям скок" , смята той. Явор Куюмджиев, бивш зам.-министър на енергетиката заяви, че в България се регулират два вида цени. Едната е цената за пренос и дистрибуцията, другата цената на обществен доставчик - НЕК. От тези цени се формира крайната цена за потребителя на регулирания пазар. На свободния пазар цената се определя самостоятелно. "Регулаторът трябва да се съобрази с цялото състояние на пазара, с всички играчи, не само с ЕРП-тата. И е некоректно да се гледа само към ЕРП-тата при увеличение на цената", заяви Куюмджиев. В КЕВР няма административната сила да прави проверки, допълни още той. По думите на енергийните експерти от ниското увеличение на цените ще бъдат недоволни и трите електропреносни предприятия, защото искаха по-голямо увеличение. Въпреки че обикновено исканията са завишени. Според Тасев и Куюмджиев преносната мрежа в София е остаряла и ако не може да пренесе тази енергия, сме загубени. Експертите оптимистично заявиха, че София се разраства, появяват се електромобили и това вдига потреблението. Но преки инвестиции в мрежата, ще доведат до рязко вдигане цената на преноса. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 102
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 92
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 89
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 99
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 58
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.