ВСС решава кой да е окръжен прокурор на Бургас

Утре в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предстои изслушване на бъдешия административен ръководител на Окръжна прокуратура Бургас. Изборът е първа точка от дневния ред на заседанието на 9 май. Двама са кандидатите за поста окръжен прокурор- Красимира Кателиева- и.ф. адм. ръководител окръжен прокурор на ОП - Бургас и Георги Чинев - прокурор в ОП- Бургас. Процедурата е сериозна и изключително важна, той като Бургас е стратегически район, и не е без значение какъв човек ще поеме важния пост на държавен защитник на града. „Компас“ няма да коментира личните качества на двамата кандидати. Ние ще ви запознаем с официалното Становище на Комисия по професионална етика към Прокурорската колегия на ВСС. Документите са публични, поместени на сайта на съда. Георги Чинев спазва етичните правила на Етичния кодекс на магистрата. Той „не се поддава на натиск, заплахи и стимули“. Работи добросъвестно и обективно, без да допуска чуждо или собствено влияние. Поради това Комисия по професионална етика счита, че Чинев е независим магистрат. Той е квалифициран и добре подготвен, като познава българското право и правото на Европейския съюз. За него няма сигнали да е нарушавал правилата на етичните норми. Срещу Чинев няма проверки и образувани производства в Специализираното междуведомствено звено за разследване на корупция. Няма сигнали и до Инспектората на ВСС. В служебната му кариера не е имало сигнали, жалби или други проверки относно дейността му като прокурор. През последните пет години не са му налагани административни наказания. През 2010 г. за него е подаден сигнал по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, че той и сестра му са прокурори в Районна прокуратура Бургас. Комсията към ВСС е установила, че няма данни за конфликт на интереси. Не са констатирани несъотвествия между подадените от Чинев декларации пред Сметната палата и имотното му състояние. Красимира Кателиева спазва принципите на Етичния кодекс на матистрата. Тя е „безпристрастна и справедлива.. всеотдайна и отговорна в работата си и служебните си контакти“. Според становището магистратът е „емоциално стабилна и търпелива“. Тя добре взаимодейства професионално с колегите от окръжните и районни прокуратури и разследващите органи. Срещу Кателиева няма образувани дисциплинарни производства. Има подаден сигнал до Комисията по професионална етика през 2017 г. Становището на Комисията е изпратено до Апелативния прокурор за сведение. Срещу нея са подадени два сигнала до ВКП през 2009 г. и 2011 г., но след извършени проверки не са констатирани нарушения. Сигнал за нея е бил подаден през 2013 г. и до Специализираното междуведомствено звено за разследване на корупция, което е отказало да образува досъдебно производство. През последните пет години не са й налагани административни наказания. Не са констатирани несъотвествия между подадените от Кателиева декларации пред Сметната палата и имотното й състояние. Желаем успех и на двамата.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 52
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 45
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение:

НАД 1000 БЕГАЧИ ЩЕ МЕРЯТ СИЛИ НА ДЕВЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МАРАТОН СТАРА ЗАГОРА 2024

  • 29 Мар 2024
  • 51
„До момента справката, която направихме преди минути в регистрационната система показва, че има заявили участие 1049 желаещи. Преминахме мечтаната граница от 1000 участници, около 200 са регистрираните само от град Стара Загора.“

Кметът Иван Алексиев получи пълна подкрепа в предложението си за учредяване на Фонд за развитие на Летище Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 53
С 20 гласа ЗА от 20 присъстващи общински съветници беше прието предложението на кмета на община Поморие Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“.