« януари 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Българският съд отказа екстрадицията на Абдуллах Бююк, въпреки това МВР го върна в нарушение на закона

"Изпращаме го в родната му страна, където е семейството му." Така заместник главният секретар на МВР Георги Арабаджиев отговори на въпрос на журналист в четвъртък – дали родните власти не се притесняват, че очевидно много са бързали да върнат в Турция Абдуллах Бююк, обявен от външния министър на страната Мевлют Чавушоглу за "предател".

Подобно на вътрешния министър Румяна Бъчварова, той категорично подчерта, че договорка по случая между София и Анкара няма. В опит да обрисува рутинността в извеждането на Бююк от България, Арабаджиев добави, че от началото на годината по същата процедура на Турция са предадени други 31 нейни граждани, а общо над 500 са всички изведени от страната чужденци.

Помолен да коментира дали сред всички тези случаи има поне един, в който съответният външен министър на страната да е обявил предварително, че това ще се случи, Арабаджиев беше лаконичен: "Сигурно има, но тези страни са отдалечени и едва ли вие може да следите изявленията на външните им министри."

Казусът с Бююк предизвика широк медиен отзвук заради нееднократните изявления на турския външен министър Чавушоглу в последните десетина дни, че последователят на проповедника Фетхуллах Гюлен ще бъде екстрадиран от България, въпреки че Софийският апелативен съд (САС) окончателно отказа да направи това още през март.

До сряда следобед всички родни институции препращаха въпросите по темата към правосъдното министерство, което пък на свой ред повтаряше като папагал, че след 28 юни Анкара не е отправяла официално искане за екстрадицията на нито един неин гражданин.

Ситуацията обаче претърпя рязък обрат в сряда привечер, когато МВР изведнъж се намеси, потвърждавайки, че няколко часа по-рано е установило, че Бююк няма валиден документ и пребивава нелегално в страната ни, вследствие на което принудително го е отвело и предало на турските власти на ГКПП "Капъкуле".

Вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира, че макар и цялата хронология да изглежда предварително координирана с Анкара, най-малкото заради постоянните изказвания на Чавушоглу, издаващи детайлната му информираност за съдбата на Бююк, между двете страни не е имало предварителна тайна уговорка. Малко по-късно МВР свика брифинг, на който представи подробно хронологията, подчертавайки, че единствената кореспонденция по този повод е водена с Интерпол, а не с турските власти.

Серия от странни и бързи съвпадения, облагодетелстващи Анкара

Случайно или не обаче, в рамките на последните десетина дни, съвпадащи точно с периода между двете изказвания на Чавушоглу , че България ще предаде на Турция Бююк, на него първо му е отказано политическо убежище от президентството, след това дирекция "Миграция" в МВР е издала заповед за принудителното му отвеждане с предвидено незабавно изпълнение, а ден след това патрул на СДВР го спрял за "рутинна проверка".

Серия от съвпадения, които на фона на окончателно отказаната от САС екстрадиция на Бююк през март, изглеждат като опит на българската държава да изпълни на всяка цена исканията на Анкара. Макар и това официално да се отрича от правителството.

Още по-особен нюанс на случая придава и признанието на Бъчварова, че не е спазена дори формалната процедура в Закона за бежанците в Република България, по която е изведен Бююк, защото на предаването му на Турция не са присъствали нито представители на омбудсмана, нито на някоя неправителствена организация.

"Вчера, при рутинна проверка... при рутинно спиране в района на столичния кв. "Младост", колеги от СДВР са спрели въпросното лице, което е било без валиден документ за движение в страната, след което е стартирала процедурата по неговото принудително отвеждане в координация с дирекция "Миграция". По отношение на лицето ние сме водили кореспонденция по линия на Интерпол от началото на февруари месец. Последният ни обмен на информация беше в понеделник. Има много факти и обстоятелства, които са обезпокоителни", обясни Арабаджиев, запитан дали Бююк е представлявал заплаха за националната сигурност, както обясни по-рано в четвъртък Бъчварова.

Помолен да коментира мотива на съда, че ако постанови екстрадицията на турския гражданин, той ще бъде поставен под риск от политическо преследване в страната му, заместник главният секретар на МВР добави, че "нашата процедура е административна, тя е по съвсем друг ред, отделно има много нови факти и обстоятелства, които съдът не е имало как да ги знае".

"Поводът за издаване на заповедта за принудително отвеждане до границата са постъпили данни в дирекция "Миграция", че лицето Абдуллах Бююк пребивава в страната с невалиден паспорт и постъпило от администрацията на президента писмо, че на него му е отказан статут на убежище", допълни шефът на дирекция "Миграция" Николай Николов.

От неговите думи стана ясно, че въпросното писмо от президентството е получено в МВР на 29 юли. Следва проверка дали Бююк не се намира в процедура по предоставяне на статут от Държавната агенция по бежанците. След като става ясно, че не е кандидатствал за такъв, на 9 август Николов издава заповедта за незабавното му принудително отвеждане. Ден по-късно той случайно е установен от патрул на СДВР, спрял кола, в която турчинът е пътувал.

Изумително е и съвпадението, че междувременно на 1 август Мевлют Чавушоглу обяви, че "в България има един предател", за когото "ще изпратим делегация", а на 9 август вече увери, че екстрадицията на Бююк е "в процес на подготовка". Същият ден турчинът бе спрян "рутинно" от МВР и отведен без достъп до съда, който преди това бе заключил, че има риск да бъде преследван политически.

"Ако той е бил застрашен по повод на това, че е преследван заради някакви свои убеждения, спокойно е можел да отиде в Държавната агенция за бежанците, да подаде там молба... 'Значи, ние имаме писмен документ, че той не се намира в процедура, не се е регистрирал – от Държавна агенция за бежанците. Преди да издам тази заповед съм извършил съответните проверки", каза още шефът на "Миграция".

В тези случаи МВР нямало "разписано задължение" да спазва закона

Помолен да обясни защо, след като случаят е толкова значим, МВР не е спазило закона за чужденците и не е осигурило мониторинг над предаването му на Турция от омбудсмана и НПО, Николов заяви, че просто дирекцията му няма такова изрично задължение.

"Нямаме разписано задължение да уведомяваме за всеки чужденец, който извеждаме от страната, омбудсмана, а и предполагам, че те нямат физическа възможност, при положение, че от началото на годината сме извели принудително до средата на март 500 лица", добави шефът на "Миграция".

След което се отплесна да обяснява за добрите практики на дирекцията и омбудсмана в това отношение при посещаването на домове за специално настаняване на чужденци, както и при извеждането на 17 граждани на Кот д'Ивоар м.г.

"Омбудсманът по Закона за омбудсмана има права да извършва всякакви проверки, запитвания, да присъства... Нямаме писмено искане за конкретния случай, а и нямаме писмено задължение да уведомяваме за всеки един чужденец", продължи Николов, допълвайки, че подчинените му работели добре и с БХК и БЧК.

Запитан дали при това положение не е решил да уведоми някоя от тези организации, той не отстъпи от принципната си позиция, че в тези случаи закона за чужденците очевидно е врата в полето: "Никой не сме уведомили, защото никъде нямаме разписани в споразумения задължения да ги уведомяваме за всяко едно изпълнение на принудителна мярка."

Бююк имал възможност да обжалва извеждането му, но от Турция

От думите му стана ясно още, че въпреки моменталното извеждане на Абдуллах Бююк преди ден, той все пак имал възможност да обжалва заповедта на дирекция "Миграция" дори от Турция. Дали ще има ефективната възможност да го направи обаче, Николов не пожела да прогнозира. Той не коментира и факта, че Европейският съд по правата на човека в Страсбург вече е осъждал България именно за това, че страната ни не е предоставила ефективна възможност на изведен от нея чужденец да обжалва пред съда тази мярка.

Адуллах Бююк е смятан от режима на турския президент Реджеп Таийп Ердоган за финансист на организацията Фето на живеещия в САЩ Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на неуспешния военен преврат от 15 юли. Екстрадицията на Бююк на няколко пъти е искана от Турция с мотива, че се разследва за тероризъм и пране на пари, но Софийският апелативен съд окончателно я отказа през март.

Според Румяна Бъчварова обаче "решението на българския съд не определя еднозначно дали това е политическо преследване или не".

"Вчерашното решение е премислено от всички страни, при предаването на границата е предаден като човек с нередовни документи", добави вътрешният министър пред бТВ по-рано в четвъртък, уточнявайки, че връщането на Бююк в Турция не е наблюдавано нито от представител на омбудсмана, нито от неправителствена организация.

Именно от нейните думи първоначално стана ясно, че силовото ведомство е нарушило закона, тъй като такова задължение е разписано в закона за чужденците, използван от МВР, за да отведе турския бизнесмен, въпреки категоричното съдебно решение, че той не трябва да бъде екстрадиран и въпреки че Турция очевидно се бе отказала официално да иска екстрадирането му.

43-годишният Абдуллах Бююк официално пребиваваше в България от февруари с разрешение за 3-месечен престой. Той бе решил да изнесе целия си бизнес у нас, тъй като в родината си е преследван заради явната си принадлежност към движението "Хизмет" на Гюлен. В Турция Бююк се е занимавал с продажба на интернет домейни и хостинг.

Източник: mediapool.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Общината реставрира 130-годишния храм „Св. Троица" в с. Извор

  • 22 Ян 2021
  • 105
130-годишният храм "Св. Троица" в с. Извор ще бъде изцяло реставриран. През миналата година Община Бургас осигури 30 000 лв., с които бе изграден нов покрив, обновена бе и камбанарията.

От понеделник спират движението по ул. „Петко Задгорски“

  • 22 Ян 2021
  • 96
Улица "Петко Задгорски" е главна пътна артерия на бургаския жилищен комплекс "Изгрев". Не е ремонтирана сериозно от много години. Община Бургас и ВиК съгласуваха графиците си и нейното обновяване вече започна.

Започна изграждането на северния обходен път на Бургас

  • 21 Ян 2021
  • 179
Започна строителството на северния обходен път на Бургас. С изграждането на трасето, с дължина 4,7 км, транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас и автомагистрала „Тракия“, ще се изнесе извън центъра на града.

Разрешават проблема с водната криза в Димчево

  • 21 Ян 2021
  • 172
Кметът Димитър Николов проведе разговор със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за проблема с качеството на водата и водоснабдяването в бургаското село Димчево.

Кметът предлага да се разширят възможностите на общинските програми за отпускане на стипендии

  • 21 Ян 2021
  • 167
Нови правила за насърчаване и подкрепа на бургаските ученици и студенти с изявени постижения в областта на науката, изкуството или спорта, предлага кметът Димитър Николов. Целта на промените е да се разширят възможностите на програмата.