ЕК: Справяте се с безработицата, но заплатите са малки

България е добър пример как се справя с безработицата, но лош с ниските доходи и това трябва да се промени, заявиха от Еврокомисията. България може да бъде дадена за положителен пример в Европа за как се справя безработицата, но Европейската комисия се тревожи от ниските доходи и застаряващото население у нас. Това заяви по БНР еврокомисарят по заетостта и социалната политика Мариане Тисен, която гостува в София. Тя посочва, че състоянието на трудовия пазар в Европа като цяло се подобрява. “Всички започват да работят и виждаме, че това не е нещо временно. В действителност трудовият пазар започва своето развитие и всеки месец отчитаме подобрение. 2017-а отчетохме ръст на брутния продукт, а това е и много добра новина за достъпа до работния пазар. Безработицата намалява, което е нещо много положително, и не само в България, това се наблюдава във всяка точка на Европа, достъпът до пазара на труда също се улеснява", коментира Тисен. Европейският социален стълб е шансът на Европа да повиши своята конкурентоспособност, категорична е тя. “В крайна сметка говорим за политическите реформи и за да можем да подобрим състоянието на трудовия пазар, както виждате ние имаме т.нар. препоръки. И в България, както виждате, това се случва. Имам предвид подобряването на трудовия пазар и младежката безработица, увеличаването на заетостта", отбеляза еврокомисарят. Тисен изтъкна, че в периода 2014-2020 година от Европейския социален фонд към България се насочват 1.5 млрд.евро и всеки пети българин може да получи помощ и подкрепа. Мариане Тисен увери, че тази помощ ще продължи и в следващия програмен период и изтъкна положителното развитие у нас. “Това, което се случва в България, е намаляване на безработицата, увеличаване на работните места. България в действителност следва в краткосрочен и в дългосрочен план добрите политики. Искам да подчертая, че България дори върви на по-добра скорост в сравнение с други страни по отношение на работните места и развитието си в социалната политика. Но има нещо много важно, което се случва в България - тук имаме застаряващо население и хора в рисково положение. Имайте предвид че Социалният фонд предоставя възможности на хора, които са лишени от възможности, да могат да подобрят своите умения искаме възрастните хора и те да се възползват, за да подобрят своите умения както в краткосрочен, така и в дългосрочен план и самите те да се облагодетелстват от Европейския социален фонд“, поясни Тисен. Проблем у нас са и ниските доходи на глава от населението, както и малките заплати и това според еврокомисаря трябва да се промени. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Който желае, може да подкрепи Бургас в конкурса Transformative Cities

  • 26 Окт 2020
  • 122
Община Бургас е сред финалистите в инициативата. Тя има за цел да отличи и популяризира добрите примери по света в прилагането на решения, свързани с икономически, социални, политически и екологични предизвикателства.

Пакистан поиска забрана за ислямофобия във Facebook

  • 26 Окт 2020
  • 112
Премиерът Имран Хан призова главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг да забрани ислямофобското съдържание на в социалната мрежа, предаде Ройтерс.

Тръмп може да уволни директора на ЦРУ и министъра на отбраната след изборите

  • 26 Окт 2020
  • 109
Американският президент планира да освободи Джина Хаспъл и Марк Еспер, ако бъде преизбран за държавен глава. Това съобщи порталът „Аксиос“, позовавайки се на източници от Белия дом.

МОН се измъкна със заповед от решението за онлайн обучение

  • 26 Окт 2020
  • 110
Пускането на ученици в начален етап на образованието е само краен вариант, гласи нова заповед на образователния министър.

Проф. Балтов: Състоянието на премиера е стабилно, колегите от ВМА ще го лекуват

  • 26 Окт 2020
  • 110
Всички болници - държавни и частни - трябва да се включват в борбата с коронавируса – да отделят най-малко 10% от капацитета си за болни от инфекцията, най-вече за своя персонал. Шефът на "Пирогов" бе категоричен, че карантината на всеки контактен със заразен трябва да е 10 дни. "Както се пишеше, че Радев е заразил полският президент Анджей Дуда, то се оказва, че българският държавен глава е бил контактен на заразения Дуда", коментира проф. Асен Балтов. Той разкри, че състоянието на премиера Бойко Борисов на този етап е стабилно и той ще бъде лекуван от лекарите във ВМА. "Самоизолацията е важна когато човек не се чувства добре, има температура и неразположение. Нека хората да го мислят", призова шефът на "Пирогов". "Трябва да се спре клъстърното разпространение от пациенти, които първо са били с отрицателен тест за коронавирус, но после стават положителни", коментира проф. Балтов спирането на плановия прием в болници в области с ръст на заразените. Той уточни, че няма да се спира лечението на онкологично болни, майки или да се прекратяват спешните операции. Пациент с дихателна недостатъчност задължително трябва да се приеме в болница. Така директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов коментира случая с починалия в Плевен мъж със задух, след отказ на болница да го приеме заради липса на ПСР тест и свободни легла в буферна зона. Плановият прием в „Пирогов” е напълно забранен, защото клиники „гърмят” с COVID. В момента около 60 души от персонала са активно болни. По думите му ще се обособи още един COVID-19 с капацитет от около 30 легла, като той ще бъде предимно за заразен персонал на лечебното заведение. "Процентите на заразените растат и явно няма да спират", коментира проф. Балтов пикът на заразени в България и изрази тревога, че картината се влошава. Той настоя, че най-ефективно е ще бъде нощните заведения да бъдат затворени, да се налага повече контрол с дистанцията и носенето на маски, като уточни, че особено в болницата пациенти и персонал трябва да носят по-висок клас маски. Източник: NOVA