Системата „AMBER Alert - изчезнало дете” или издирване чрез Facebook

Информация за изчезнали деца ще бъде разпространявана във Facebook. Системата се казва „AMBER Alert - изчезнало дете” и е свързана с приложение на социалната мрежа. Чрез нея от ГДБОП ще изпращат съобщение, съдържащо актуална снимка и информация за издирваното дете. Всички потребители на социалната мрежа, намиращи се в радиус от 200 км от мястото, откъдето е изчезнало или отвлечено дете, ще получават съобщението. През 1996 година в САЩ било отвлечено малко момиченце, което излязло да кара колело с брат си. Няколко дни по-късно момиченцето било открито мъртво в близост до дома си, а убиецът все още не е открит. След смъртта на малката Амбър е създадена и системата „AMBER Alert - изчезнало дете”. България въвежда система за издирване на изчезнали деца чрез Facebook Основната цел е хората около всяко изчезналото дете да бъдат уведомявани, че то липсва и да могат да бъдат полезни, в случай че го видят. През годините системата не е спирала да се развива. Днес чрез нея потребителите на Facebook в радиус от 200 км от мястото, на което дете е изчезнало или е било отвлечено, ще получават актуална негова снимка, както и информация на колко години е и как е било облечено. България е 15-та страна, която се включва към приложението и то именно чрез Facebook. Откриха в гора изчезналото 2-годишно дете Началникът на отдел „Трансгранични престъпления” в ГДБОП Явор Колев коментира, че хората, които имат някаква информация за изчезнало дете, ще могат да се свържат с отдел „Киберпрестъпления” през цялото денонощие. „Нищо не трябва да си инсталирате. Ние всички имаме приложението Facebook на телефоните и таблетите си. В News Feed-а ще се появява съобщението на всички потребители в 200 километров обсег от мястото на изчезването на детето и всеки един от тях, когато го забележи, ще може да реагира”, посочи Колев. 13-годишният Мануел е жив и здрав, прибра се сам вкъщи Емили Вачер, която е директор на отдел „Сигурност“ във Facebook, коментира, че до момента чрез системата „AMBER Alert-изчезнало дете” в Щатите са намерени около 900 деца. „В САЩ в резултат на тази система за сигнализация повече от 900 деца са били успешно върнати при семействата им. От днес системата AMBER Alert и в България ще изпраща чрез Facebook апликацията сигнали директно на хората, които имат възможност да помогнат за търсене на деца”, каза Вачер. Всички хора, които имат информация за изчезнало дете, ще могат да сигнализират на телефон 02/9828353 или на 112. dariknews.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Социалният блок в „Меден рудник“ влиза извънредно на сесията

  • 23 Авг 2019
  • 272
Изграждането на социални жилища в „Меден рудник“ влиза като извънредна точка в дневния ред на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас. За тях администрацията ще кандидатства по европроект.

Социалният блок в „Меден рудник“ влиза извънредно на сесията

  • 23 Авг 2019
  • 33
Изграждането на социални жилища в „Меден рудник“ влиза като извънредна точка в дневния ред на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас. За тях администрацията ще кандидатства по европроект.

Влизаме в еврозоната най-рано през 2023 година

  • 23 Авг 2019
  • 203
България може да приеме еврото най-рано през януари 2023 година, сочи най-новият доклад на рейтинговата агенция Fitch Ratings, предава Investor.bg.

ЕС готви радикален план за мита върху американските стоки

  • 23 Авг 2019
  • 195
ЕС е разработил икономически план, който предвижда едностранно въвеждане на мита върху вносните американски стоки, а също така предлага да бъде учреден фонд за развитие на собствени технологични компании.

КЗП: Такса за зареждане на телефон - законна, за WC - не

  • 23 Авг 2019
  • 211
1 000 лв. глоба, ако клиентите не ползват тоалетната безплатно.