Системата „AMBER Alert - изчезнало дете” или издирване чрез Facebook

Информация за изчезнали деца ще бъде разпространявана във Facebook. Системата се казва „AMBER Alert - изчезнало дете” и е свързана с приложение на социалната мрежа. Чрез нея от ГДБОП ще изпращат съобщение, съдържащо актуална снимка и информация за издирваното дете. Всички потребители на социалната мрежа, намиращи се в радиус от 200 км от мястото, откъдето е изчезнало или отвлечено дете, ще получават съобщението. През 1996 година в САЩ било отвлечено малко момиченце, което излязло да кара колело с брат си. Няколко дни по-късно момиченцето било открито мъртво в близост до дома си, а убиецът все още не е открит. След смъртта на малката Амбър е създадена и системата „AMBER Alert - изчезнало дете”. България въвежда система за издирване на изчезнали деца чрез Facebook Основната цел е хората около всяко изчезналото дете да бъдат уведомявани, че то липсва и да могат да бъдат полезни, в случай че го видят. През годините системата не е спирала да се развива. Днес чрез нея потребителите на Facebook в радиус от 200 км от мястото, на което дете е изчезнало или е било отвлечено, ще получават актуална негова снимка, както и информация на колко години е и как е било облечено. България е 15-та страна, която се включва към приложението и то именно чрез Facebook. Откриха в гора изчезналото 2-годишно дете Началникът на отдел „Трансгранични престъпления” в ГДБОП Явор Колев коментира, че хората, които имат някаква информация за изчезнало дете, ще могат да се свържат с отдел „Киберпрестъпления” през цялото денонощие. „Нищо не трябва да си инсталирате. Ние всички имаме приложението Facebook на телефоните и таблетите си. В News Feed-а ще се появява съобщението на всички потребители в 200 километров обсег от мястото на изчезването на детето и всеки един от тях, когато го забележи, ще може да реагира”, посочи Колев. 13-годишният Мануел е жив и здрав, прибра се сам вкъщи Емили Вачер, която е директор на отдел „Сигурност“ във Facebook, коментира, че до момента чрез системата „AMBER Alert-изчезнало дете” в Щатите са намерени около 900 деца. „В САЩ в резултат на тази система за сигнализация повече от 900 деца са били успешно върнати при семействата им. От днес системата AMBER Alert и в България ще изпраща чрез Facebook апликацията сигнали директно на хората, които имат възможност да помогнат за търсене на деца”, каза Вачер. Всички хора, които имат информация за изчезнало дете, ще могат да сигнализират на телефон 02/9828353 или на 112. dariknews.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Който желае, може да подкрепи Бургас в конкурса Transformative Cities

  • 26 Окт 2020
  • 120
Община Бургас е сред финалистите в инициативата. Тя има за цел да отличи и популяризира добрите примери по света в прилагането на решения, свързани с икономически, социални, политически и екологични предизвикателства.

Пакистан поиска забрана за ислямофобия във Facebook

  • 26 Окт 2020
  • 110
Премиерът Имран Хан призова главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг да забрани ислямофобското съдържание на в социалната мрежа, предаде Ройтерс.

Тръмп може да уволни директора на ЦРУ и министъра на отбраната след изборите

  • 26 Окт 2020
  • 107
Американският президент планира да освободи Джина Хаспъл и Марк Еспер, ако бъде преизбран за държавен глава. Това съобщи порталът „Аксиос“, позовавайки се на източници от Белия дом.

МОН се измъкна със заповед от решението за онлайн обучение

  • 26 Окт 2020
  • 108
Пускането на ученици в начален етап на образованието е само краен вариант, гласи нова заповед на образователния министър.

Проф. Балтов: Състоянието на премиера е стабилно, колегите от ВМА ще го лекуват

  • 26 Окт 2020
  • 108
Всички болници - държавни и частни - трябва да се включват в борбата с коронавируса – да отделят най-малко 10% от капацитета си за болни от инфекцията, най-вече за своя персонал. Шефът на "Пирогов" бе категоричен, че карантината на всеки контактен със заразен трябва да е 10 дни. "Както се пишеше, че Радев е заразил полският президент Анджей Дуда, то се оказва, че българският държавен глава е бил контактен на заразения Дуда", коментира проф. Асен Балтов. Той разкри, че състоянието на премиера Бойко Борисов на този етап е стабилно и той ще бъде лекуван от лекарите във ВМА. "Самоизолацията е важна когато човек не се чувства добре, има температура и неразположение. Нека хората да го мислят", призова шефът на "Пирогов". "Трябва да се спре клъстърното разпространение от пациенти, които първо са били с отрицателен тест за коронавирус, но после стават положителни", коментира проф. Балтов спирането на плановия прием в болници в области с ръст на заразените. Той уточни, че няма да се спира лечението на онкологично болни, майки или да се прекратяват спешните операции. Пациент с дихателна недостатъчност задължително трябва да се приеме в болница. Така директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов коментира случая с починалия в Плевен мъж със задух, след отказ на болница да го приеме заради липса на ПСР тест и свободни легла в буферна зона. Плановият прием в „Пирогов” е напълно забранен, защото клиники „гърмят” с COVID. В момента около 60 души от персонала са активно болни. По думите му ще се обособи още един COVID-19 с капацитет от около 30 легла, като той ще бъде предимно за заразен персонал на лечебното заведение. "Процентите на заразените растат и явно няма да спират", коментира проф. Балтов пикът на заразени в България и изрази тревога, че картината се влошава. Той настоя, че най-ефективно е ще бъде нощните заведения да бъдат затворени, да се налага повече контрол с дистанцията и носенето на маски, като уточни, че особено в болницата пациенти и персонал трябва да носят по-висок клас маски. Източник: NOVA