« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Въвеждат доброволна казарма в България

Ще бъде въведена доброволна служба за младите хора в България. Това съобщи в Смолян вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той бе категоричен, че не се е отказал от намеренията си за връщане на казармата, а въвеждането на доброволната служба е била първа крачка в това отношение. „Продължавам да настоявам да се въведе казармата, тъй като смятам, че младите момчета и мъже в България трябва да имат военна подготовка. Постоянно говорим за рисковете в света, в който живеем. Те не стават по-малко, а за съжаление те стават повече и за още по-голямо съжаление рисковете се приближават все повече до границата на България, така че за мене е задължително“, коментира Каракачанов. Според министъра на отбраната, той имал уверение от премиера и парламента, че ще подкрепят въвеждане на доброволна служба. „Онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения, да могат доброволно да служат. Не като кадрови военнослужещи, а като доброволни в порядъка от 6 до 9 месеца, зависи от специалността, да получат подготовка и после да влизат в резерва. Това би довело до решаване на проблема с недокомплекта в системата на отбраната, защото една част от тях може да харесат службата и да останат на служба“, добави вицепремиерът. Той уточни, че се предвижда и заплащане на доброволците: „Съществуването на една държава е скъпо удоволствие. За да има държава и да се охранява живота и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия. Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия“, добави Каракачанов. Той предлага въвеждането на швейцарската система, при която има обучение на всички, като то да бъде кратко - в рамките на шест месеца, а след това те да влизат в резерв и да опресняват знания и подготовка. „След като държави като Дания, която никога не е премахвала наборната служба, Швеция, Финландия и Норвегия, които също връщат наборната военна служба, защото заплахите към тях са много по-малки, отколкото са заплахите към нас – държавите от Южна Европа или Балканския регион, значи те са по-глупави от нас ли, или така са решили да харчат пари?! Просто мислят за сигурността си. Няма да се връщам към баналната народна поговорка – Който не храни своя армия, храни чужда армия. А ние 500 години хранихме чужда армия, стига толкова“, коментира още Каракачанов. Стана ясно още, че в национален план недокомплекта в армията е 5500 бройки. „Ние сме отделили около 30 млн. лв. от отпуснатите 105 млн.лв. за този проблем. С тях са подсигурени средства за 1300 бройки по щат. dariknews.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 194
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 238
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 250
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 250
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 226
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение